Tamer Heper Kadastro ölçüm yapsın
HABERİ PAYLAŞ

Kadastro ölçüm yapsın

Babam 1984’te bir tarla satın almıştı. Bu yıl oradan kadastro geçti. Babamın aldığı tarla 14 dönüm iken 15.5 dönüm çıktı. Sınır komşumuz, tarlayı babama satan kişinin akrabası. Onların da ellerinde 17 dönümlük tapu var, ölçümde 15.5 çıktı. Bunlar, sizin fazlalık bize ait deyip birbuçuk dönümlük yerimizi aldılar. Buna karşı ne yapabiliriz? G.D.

Gayrimenkullerin tapuda yazdığı, çoğunlukla yerdeki ölçümde doğru çıkmaz. Çünkü özellikle tarla vasıflı gayrimenkullerde vatandaş sınırını, ‘topağaç hizası’ ‘çalılık’ ‘çatan’ gibi arazi işaretleri ile belirler. Elbette bunlar bilimsel ölçüm değildir. Dolayısı ile bir gün topağaç kurur, sınır ihtilafı çıkar. Sizin babanızın aldığı tarla bölgesinde de muhtemelen o zamanlar sınır bu şekilde belirlenmişti.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak doğrusu tapu kayıtlarıdır ve artık sınırın tam olarak çizilmesi için kadastro memurlarının özel aletlerle ölçüm yapması gerekir. Sınır komşunuzun, birbuçuk dönümlük yeri kendilerine nasıl kattıklarını tam olarak yazmamışsınız. Bu, ‘Ben aldım, işgal ediyorum” demekle olmaz. Şayet bir mahkeme kararı ile oldu ise bu mutlaka ölçüm sonucudur ve yapacak bir şey yoktur.

Ancak fiili bir durum yaratıp el koydu iseler yapacağınız şey kadastro müdürlüğünden ölçüm talep etmektir. Bir miktar masrafı vardır, bu masrafı karşıladığınız takdirde kadastro memurları gelir ölçüm yapar sınırınızı taspit eder, işaret koyar ve sizlerin sınırı resmi olarak belirlenir. Bence bunu yapmaktan başka çareniz yok. Şayet bir dava konusu yapacak iseniz ancak bu tespitten sonra yapacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder