Özlem Denizmen Kadınlar ne istiyor?
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar ne istiyor?

Haberin Devamı

Beş yıldır kadınlarla konuşuyorum, para ile ilgili her türlü sorunlarını dinliyorum. İşte kadınların bana sordukları sorular ve cevaplarım…


"Hedef 20 Bin Kadın" projesi kapsamında Başakşehir Kültür Merkezi'nde İSMEK'li kadınlarla ev bütçesi yaptık.

MİKRO KREDİYE BAŞVUR

SORU: Ev kadınıyım, nasıl para kazanıp eve destek olabilirim? CEVAP: Mikro krediyle. Şayet tam zamanlı bir işte çalışman mümkün değilse, sana evden çalışıp para kazanma imkanı sağlayan sistem ‘mikro kredi’. * Ne iş yapabilirsin? Ütü, yemek, dikiş, tamir… Elinden ne geliyorsa öncelikle onu belirle. * Sonra akraban olmayan ve senin gibi para kazanmak isteyen 4 kadın daha bul. Bir araya gelip, mikro kredi programına başvurun. * Başvuru sonrası kısa bir eğitim alacaksın. Sana ürettiklerini nereye satabileceğin konusunda destek oluyorlar, korkma. *Eğitim sonunda her kadın 1000 lirasını alır. * Haftalık olarak da kredi ödemesi yapılır. * www.tgmp.net sitesine bakarak ya da (0312) 436 90 90 numarayı arayarak sana en yakın şubeyi öğrenebilirsin.

[[HAFTAYA]]

UNUTMA!

Mikro kredi ile işini kuran kadınların hepsi kredilerini geri ödedi. Hatta çoğu işini büyüttü. Kocasını yanında işe alan bile var. Sen de yaparsın!

Bankacıdan çekinme

SORU: Bankacılar benimle alay eder mi? CEVAP: Seninle kim, niye alay etsin? Utanma, sıkılma, başın dik, çenen önde gir bankadan içeri. Sıra numaranı al ve otur bekle. * Kimse anasının karnından bankacı doğmadı. Orada çalışanlar da işe girene kadar bilmiyordu. Ama eğitim aldılar, öğrendiler ve işleri sana da öğ-ret-mek… * Sıran gelince de dimdik dur. Çek iskemleni, at bacak bacak üstüne, iste kredini. * Başla kafandakileri sormaya. Neyi öğrenmek istiyorsun? Kredi kartı, kredi, vadeli hesap, vadesiz hesap, fatura ödeme… * Eğer sana of pof ederlerse de şikayet et. Hatta bana yaz.

Borç öderken harcamanı kontrol et

SORU: Borç kapatmak için kredi aldık. Arkası kesilmedi. Nasıl kurtulacağız borçtan? CEVAP: Sağına soluna iyice bak. Borçsuz yaşayan mı var? Maalesef tasarruf konusunda ülke olarak durumumuz iç açıcı değil. Peki bu kısır döngü nasıl biter?* Öncelikle tüm borçlarını listele. *Elden olanları ve bankaya olanları ayır. *Elden olanları ertelemeye bak. Kime varsa borcun, açıkça git, konuş ve zaman iste. Gerekirse bir aile büyüğünden yardım al. * Banka borçların için her banka ile git, tek tek konuş. Borçlarını ödemek istediğini ama gücünün yetmediğini söyle. Sana bir yol önersinler. * Borçlarını tek bankada topla. Gelirine göre taksitlendir. Banka senin ödemek istediğine inandığı zaman yardımcı olur. * Pazarlık yapmayı da unutma. Faiz için indirim iste. * Borç ödeme süresince harcamalarını kontrol et ve kredi kartı kullanma. * Eğer satılabilecek bir malın varsa ve satman gerekiyorsa satmaktan korkma. Çalışır, yeniden alırsın. Huzur her şeyden önce gelir.

Risk almadan çok kazanılmaz

SORU: Biraz birikmişim var. Ne yapayım? CEVAP: Paranı ASLA evde tutma. Riskli. Çalınabilir. Durduğu yerde değer kazanmaz. En doğrusu bankaya yatırman. * Bankacın senin ne amaçla birikim yaptığına uygun olarak yatırım önerisi yapar. *Anlamadığını sor. * Risk almak istemiyorsan söyle. * Unutma, risk almadan çok kazanamazsın. Paranın bir kısmını risk alarak artırmaya bak. Kalan kısmı ise sana kazandırsın. * Bana da istediğin zaman yaz.

Yapma etme Nermin

SORU:
Elime biraz para geçti. Altın almak istiyorum ama arkadaşlar ‘Düşüyor’ diyor. Ne yapayım? Nermin CEVAP: Yükselecek diyen de var daha da azalacak diyen de… Aman yapma etme Nermin tüm parayı şu sihirli parlayan madene yatırma. Altın artık güvenilir liman değil. ‘Altına bir şey olmaz’ dönemi bitti. Son dört senenin en düşük seviyesinde. Alacaksan tüm paran ile değil, unutabileceğin, bir miktar para ile al. Ayrıca burma bilezikleri alıp eve koyma. Çalınabilir. Benimkiler çalındı bir kere!!

Ev almak hayal değil


SORU: Nasıl ev alabiliriz? CEVAP: Biz kadınlar için ev sahibi olmak önemli. Ev deyince güvenli aile gelir aklımıza. Ancak ev almak hayal değil. İstersen, yaparsın. * Öncelikle nerede ve kaç liralık bir ev almak istediğine karar ver. * Diyelim ki 100 bin liralık bir ev. ‘Hepsini biriktiremem, bankadan kredi alacağım’ diyorsan yüzde 25’ini (25 bin lira) biriktirmiş olman şart. * Ev peşinatı için borçlanma. Çünkü hem ev kredisi ödeyip hem de elden borç ödemek zorlar. * Paranı biriktirince bankaları tek tek dolaş. Kredi koşullarını, masraflarını iyice öğren. * 100 bin liralık ev için maaşın en az 2500-3000 lira olmalı. *Kısa zamanda bitsin diye fazla taksit tutarı ödeme. 10 yıl sürsün kredi ama hayatın zor geçmesin. * Unutma, evdeki huzuru hiçbir para alamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder