Tamer Heper Kanun yanlış yapıldı
HABERİ PAYLAŞ

Kanun yanlış yapıldı

Haberin Devamı

Bir giriş daire satın aldım. İskan çıktıktan sonra pencereyi büyütüp kapı haline getirirsiniz, önüne bir balkon ilave edersiniz demişlerdi. Şimdi iskan çıktı, ben bu ilaveyi yapabilir miyim? Zira binada iki daire yapamazsın diyor. Ancak onlar da balkonlarını kapattı. Onlarınki yasal mı? Ben onlarınkini kaldırtabilirmiyim? S.S.

Son yıllarda çıkan kanunlar ile kanunlarda yapılan değişiklikler hukukun genel kurallarını tartışılır hale getirdiği gibi kullanılan ifadeler de yoruma oldukça açık. Bir metnin başarısı, her okuyanın aynı noktada birleşmesi, aynı şeyi anlaması ile ölçülür. Oysa yeni yasaları okuyan her ilgili farklı sonuca varıyor. Bu da metinlerin başarısız olduğunu gösteriyor.

[[HAFTAYA]]

Örneğin sizin olay. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ifade şu idi: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. " Görüyorsunuz madde açık. Özü şu: Herkes hakkına razı olsun, nasıl görüp beğendi ise öyle kullansın, başkalarının haklarına tecavüz etmesin. Değişiklik yapıldıktan sonra madde şöyle oldu: “Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.” Şimdi ne oldu, ortak yerler bağımsız bölüm maliklerinin tümünün malıdır ama bir kat maliki beşte dördün izni ile ortak alanlara müdahale eder, beşte birin mülkiyet hakkını hiçe sayabilir. Maddeden bu anlam çıkmıyor mu? Çıkıyor. Peki beşte birin mülkiyet hakkını yok sayan bir kanun olabilir mi? Olamaz ama oldu. İşte bunun sonucunda da okuyucum bu soruyu sormakta haklı oldu. Yani durup dururken yasanın niye bu şekilde değiştiğini anlama imkanı yokken al sana bir ihtilaf kaynağı. Ancak bu maddeyi “Okuyucum dairesinin önüne iskan alındıktan sonra balkon yapar, duvarı da yıkıp kapı yapar. Beşte dört buna izin verirse bal gibi yapar” şeklinde anlamayalım. Zira bir binada projesine aykırı hiçbir şey yapılamaz. Projeler, kamu düzenini ilgilendirir, projeye aykırı anlaşmalar geçersizdir. Projeler ancak tadilat projesi hazırlanıp, tüm bağımsız bölüm maliklerinin onayı ile ilgili belediyeden tasdik gördükten sonra değiştirilebilir. Okuyucumun talebi de ancak tadilat projesi ile mümkündür. Balkonunu kapatan diğer kat malikleri de projeye aykırı davranmıştır ve dava konusu yapılması halinde projesine uygun hale getirilmesi kararı verilir yani ilaveler kaldırtılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder