Tamer Heper Karar emsal olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Karar emsal olabilir

Bir binada bir dükkan ve bir daire sahibiyiz. Aidatlarımız eşit ödenmekte iken, dükkanlardan birinde bulunan banka aidat konusunu mahkemeye yansıtmış, geriye dönük ödediği aidatları geri almış. Ancak davadan sonra geriye dönük toplu bir ödeme yapmış. Şimdi bizden bir miktar daha az aylık aidat ödemektedir. Bundan biz de yararlanabilir miyiz? E.S.

Okuyucumun aidatla ilgili bazı bilgilerinin eksik olduğu kanaatindeyim. Örneğin bankanın dava açarak geçmişte ödediği aidatları geri aldığı, sonra toptan ödeme yaptığı gibi.

Haberin Devamı

Birincisi, işyeri-mesken ayrımı yapmaksızın, bağımsız bölümlerin ödeyeceği aidat bölüşümünün nasıl olacağı anayapının yönetim planında belirtilir. Yönetim planında açıklık yok ise bölüştürme, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi eşit, diğer giderler arsa payı oranında yapılır.

Bir gün yasal yollarla bu bölüşme tarzı değiştirilir ise geriye dönük ödeme yapılmaz. Değişiklik, karardan sonrası için hüküm ifade eder. Ancak aidat bölüştürülmesi yönetici tarafından yanlış yapıldı ise ve bir bağımsız bölümden fazla aidat ayındı ise bu fazla, ya gelecekte aidata mahsup edilir veya para iade olunur.

Banka artık daha az aidat ödüyor ise ve arada bir dava söz konusu oldu ise muhtemelen banka yönetim planı değişikliği talebi ile dava açtı ve yönetim planının ödemelere ait hükmü değiştirildi veya yönetim planının aidatla ilgili hükmü yanlış uygulandı ve mahkeme fazla tahsil edilen paranın iadesine karar verdi.

Gelelim size, mahkemenin verdiği karar banka için geçerli, size uygulanmaz. Ancak bankanın açtığı davanın mahiyetini öğrenebilirseniz ve olay sizi de ilgilendirecek ise benzer davayı açabilir, mahkemeden kendiniz için de bir karar alabilirsiniz. Ancak önce davanın mahiyetini öğrenmeniz gerekir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder