Tamer Heper Kardeş kullanmaya devam edebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kardeş kullanmaya devam edebilir

Haberin Devamı

Dedem hayattayken sahibi bulunduğu dairesinin yarı hissesini oğullarından birine devretmiş. Dedem iki sene önce öldü. Geride beş çocuğu daha var ki bunlar dairenin diğer yarısından yararlanamıyorlar. Dairenin tamamını, kendisine hisse verilen kardeş kullanıyor. Diğer beş kardeş bu ikinci yarıya nasıl sahip olur? B.U.

Kendisine yarı hissesi verilen kardeş dışındaki beş kardeşin hisselerine nasıl sahip olacaklarının yanıtı çok basit. Babalarının ölümü anında onlar malik oldular bile. Yani soru sadece mülkiyete ait ise yanıt bitti. Beş değil hatta altı kardeş birlikte diğer yarıya ölüm anında sahip oldular. Bir tek geriye, idari işlem olan tecil kaldı. Onu tapuda da yaparlar. Ancak benim anladığım okuyucumun asıl sorusu daha geniş manada sahip olma. Yani dairenin birinci yarısına sahip kardeş dairenin tamamını kullanıyor, peki diğer yarısını geri kalan kardeşler nasıl kullanır? Sorudan çıkardığım anlam bu.

[[HAFTAYA]]

Doğru anladımsa bunun da yanıtını vereyim. Bir gayrimenkulün hissedarı, hissesi ne kadar olursa olsun, bu gayrimenkulden istifade edebilir. Yani “Senin hissen daha az buradan çık”, denilemeyeceği gibi “Biz sayısal olarak çoğunluktayız, sen buradan çık” deme imkanı da yok. Kendisi hissedar olduğu için, kiracı gibi davranmak da mümkün değil, zira kiracı olması için aranızda kira sözleşmesinin bulunması lazım. Zaten hissedar, nasıl kiracı olsun ki, malik sıfatı ile oturur. Peki kardeşlerin diğer yarıda hiç mi hakları yok? Var elbette.

Şöyle:

Gayrimenkulü kullanan kardeşten, bu yerin getirebileceği aylık kira bedeline eşdeğer bir kira bedelini hisseleri oranında talep etme hakları vardır. Böylece bu yeri kullanan bedava oturmamış olur. Bu bir kira değildir, bir kullanma bedelidir. Ayrıca bu yeri altıya bölüp birlikte kullanma imkanı olmayacağı için dava açılarak ortaklığın giderilmesi talep edilir, daire bu yolla satılır, parası paylaştırılır. Bu anlattıklarım, “Bugün için nasıl yararlanırız”ın yanıtı. Şayet “Kardeşe verilen hisseyi ortadan kaldırabilir miyiz?” diye sorsaydınız o zaman size tenkis davasından ve şartlarından söz edecektim, ancak sorunuzun içinde bu yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder