Tamer Heper Kardeşin saklı payı yok
HABERİ PAYLAŞ

Kardeşin saklı payı yok

Evli bir yakınımın anne ve babası hayatta değil. Kadının biri öz, üçü annesinin ikinci evliliğinden olma dört kardeşi var. Erkeğin ise aynı anne babadan beş kardeşi var. Kadın, ölümü halinde daha önce kendisi ile ilgilenmeyen ve yakınlık göstermeyen üvey annesinden olan kardeşlerine miras bırakmak istemiyor. Bunu nasıl önler? ? U.A.

[[HAFTAYA]]

Miras paylaşımının iki yönü vardır. Birincisi yasal miras payı, ikincisi bu miras payı içindeki mahfuz hisse dediğimiz dokunulamaz pay. Mektubunuzda bahsettiğiniz hanımın aile tablosundaki kimseler kanuni mirasçı. Yani miras konusunda herhangi bir girişimde bulunmaz iseler bunlar hayatta kalan eş ile mirası paylaşacak. Tabii ki paylar eşit olmayacak farklı olacak. Ancak mahfuz hisseler de birbirine eşit değil ama mahfuz hissesi bulunmayan mirasçıları mirastan mahrum etmek mümkün. Okuyucumun anlattığı olayda kardeşlerin mahfuz hissesi yok.

Haberin Devamı

Bu nedenle bahse konu hanım isterse anne-baba bir kardeşini ve isterse anne bir baba ayrı kardeşlerini mirasından mahrum edebilir. Peki bunu nasıl yapacak? Bunu vasiyetname yaparak sağlayabilir. Bu söyleyeceklerim kardeşler açısından. Vasiyetname ile dilediği kardeşini mirasından mahrum edebilir, dilediği kardeşinin payını artırabilir. Ancak bunu yaparken bir noktayı gözardı etmeyecek.

Şayet kardeşlerden bazılarına mesela anne-baba bir kardeşine fazla pay vermek istiyorsa eşine ait 1/2 hisseye dokunmadan bunu yapacak. Zira eşin miras payı aynı zamanda mahfuz hissesi. Bu konuyu mutlaka vasiyetname ile halletmesi de gerekmeyebilir. Eşin 1/2 payını muhafaza etmek şartı ile hayattayken de malları dilediği kardeşine aktarabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder