Tamer Heper Kat irtifakı geçiştir
HABERİ PAYLAŞ

Kat irtifakı geçiştir

Haberin Devamı

30 mesken 14 dükkanı olan bir binada oturmaktayız. Bina kat irtifaklı. Ancak dört dükkanın oturma raporu belediyede çıkmıyor. Kat mülkiyetine geçemiyoruz. Ne tavsiye edersiniz? A.P.

Kat irtifakı tesis edilmiş bir binada kat mülkiyetine geçilebilmesi için iskan izninin alınmış olması şarttır. Doğrusu bir anayapı içinde olup da kırk bağımsız bölümün iskan izninin olup dört tanesinin olmamasına pek akıl erdiremedim.
Şayet anayapı içindeki dört dükkan projeye aykırı biçimde yapıldı ise anayapı projesine aykırı demektir ki bu halde hiçbir şekilde kat mülkiyeti tesis edilemeyecektir.
Ancak kırk bağımsız bölüme iskan izni alınması demek ana yapıda projeye aykırılık yok demek. Bu halde de iskan izninin alınması ve kat mülkiyetine geçilmesi lazım.
Şayet bu dört dükkan nedeni ile iskan izni alınamıyor ise karşınızda iki yol var. Ya projeye aykırılığı gidereceksiniz ve iskan izni alıp tüm bağımsız bölümler için kat mülkiyeti tapusu alacaksınız veya bağımsız bölümlerinizi kat irtifakı tapusu ile kullanacaksınız.
Tabii ki tavsiye edilen kat irtifakı tapusu ile kullanmak değildir. Zira kat irtifakı tapusu aslolan tapu değil, bir geçiş dönemi tapusudur. Aslolan kat mülkiyeti tapusudur.

Talepte abartı var
Yirmi yıllık evliyiz, eşim aleyhine boşanma davası açtım. O da verdiği cevapla oldukça yüksek nafaka ve yine çok çok yüksek maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Ben asgari ücretle çalışıyorum, eşim ise dolgun maaşla çalışan biri. Bu parayı ödeyemem, bunun çözümü nasıl olur? S.S.

Önce genel kurallardan söz edeyim. Birincisi nafaka isteyen taraf maddi yönden sıkıntıda olmalı, maddi bakımdan rahat olan nafaka isteyemez. Sonra maddi tazminat, boşanma nedeni ile maddi kaybı olması halinde istenir. Olayınızda bu hususun olduğu kanaatinde değilim.
Manevi tazminat ise boşanmalarda son derece sınırlı uygulanır. Kişilik haklarının zedelenmesi şartı aranır ki boşanma davalarında yaygın bir tazminat değildir.
Ayrıca yeni sistem diye adlandırdığımız sekiz senelik yeni sistemimizde mutlaka koca karısına nafaka öder diye bir kural da yoktur. Koca da maddi yönden sıkıntıda ve kusurlu değil ise karısından nafaka talep edebilir.
Dolayısı ile anlattığınız çerçeve içinde taleplerin biraz göz korkutma amaçlı olduğu kanaatini edindim. Bu gibi durumlarda özel konuları incelemek gerektiğinden bir meslektaşıma danışmanızı tavsiye ederim. Zira benim yanıtım genel bilgi olarak kalıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder