Tamer Heper Kat mülkiyetine geçmek avantaj
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyetine geçmek avantaj

Haberin Devamı

Bir site içinde iki sene önce bir daire aldım, kiraya verdim. Kiracı bir yıl sonra çıktı. Bir yıldır daire boş. Şimdi satacağım ama yönetim benden hem tam aidat parası istiyor hem de kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilecekmiş, bunun için para istiyor. Bunları ödemek zorunda mıyım? Boş kaldığı süre için bir muafiyet veya indirim yok mudur? B.S.

Kat mülkiyeti mevzuatının uygulandığı binalarda bir daire ister kullanılsın ister kullanılmasın ortak gidere tam iştirak edilir. Bir binada kat irtifakı varsa ve bina tamamlanmış ve üçte ikisi kullanılır hale gelmişse bu binada kat mülkiyeti mevzuatı yürürlüğe girer. Siz iki sene önce almışsınız, kiraya vermişsiniz demek ki binada oturuluyor, fiilen kullanılıyor.
[[HAFTAYA]]

O halde masraflarda bir indirim veya muafiyet söz konusu değil. Dairenizi satabilirsiniz, satış tarihine kadar masraflar size ait, satış tarihinden itibaren yeni malike aittir. Şimdi kat mülkiyetine geçilecek. Bunun için tapu harcı ve birtakım masraflar gerekli. Bunların da karşılığında bir makbuz alacaksınız. Sizden istenen parayla makbuzunuzu karşılaştırırsınız, dolayısı ile eksik mi ödediniz fazla mı ödediniz ortaya çıkar. Ancak kat mülkiyetine geçiş girişimini baltalamayın. Ne mutlu size ki kat mülkiyetine geçiliyor. Tahmininizden daha fazla bina kat mülkiyetine geçemiyor, çünkü binalarda projeye aykırılıklar var. ‘Binada projeye aykırılık var’ demek her an bütün kat maliklerini kapsayacak bir ihtilaf çıkabilir demektir. Bir veya birkaç kişi haksız yer işgal ediyor demektir. Siz kat mülkiyetine geçebildiğinize göre sizde bu yok demektir ki bence buna memnun olun ve masrafından kaçınmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder