Tamer Heper Kaymakamlık kararı yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Kaymakamlık kararı yanlış

Dükkanımı kiraya vermek istiyordum. Camına ilan yapıştırdım, biri talip oldu. Ben de kendisine “Kira bedeli kadar parayı bankaya hesabıma yatır, sonra gel sözleşmeyi yapalım” dedim. Ancak kira yatmadı ama dükkana gittiğimde bu adam kilidi kırıp dükkana yerleşmişti. Ben de 3091 sayılı kanun hükümlerine göre kaymakamlığa başvurdum. Kaymakam talebimi reddetti, “Kira sözleşmesi sözlü de olabilir, sen sözlü olarak kiraya vermişsin” dedi, kiracıyı haklı buldu. Bir hukukçuya danıştım “Tahliye davası açabilirsin bu halde de kiracılığı kabul etmiş olursun” dedi. Burada benim durumum nedir? D.B

Haberin Devamı

İki kişinin kararını inceliyeyim.

Kaymakamın kararı: Bir sözleşme tarafların iradesinin birleşmesi ile olur. Bazı sözleşmelerin geçerli olması için yazılı olması şarttır. Bu husus kanunda yazılıdır. Bazı sözleşmeler ise sözlü de olabilir. Kira sözleşmeleri bunlardandır yani yazılı yapılması şart değildir sözlü de olabilir. Ancak sözlü olarak geçerli olması için taraf iradelerinin birleşmesi lazım. Sizin olayınızda taraf iradeleri birleşti mi? Sizin teklifiniz ‘kira bedeli kadar paranın yatması’. Oysa bahsettiğiniz şekilde bir kira bedeli yatırılmamış. O halde sözleşme yapma iradesi birleşmedi yani şarta bağlı idi ama şartlar oluşmadı. Dolayısı ile kaymakamın bahsettiği sözlü kira ilişkisi kurulmadı. Kurulması için önce paranın yatırılması lazım. Dolayısı ile dükkanınıza giren bu kişi sizin kiracınız değil fuzuli şagil. Yani kaymakamın tahliye kararı vermesi gerekirdi, bence verdiği karar hatalı.

Meslektaşımın kararı: Onun söylediği için yanlış diyemem ama sizin için bir çözüm lazım. Fuzuli işgal nedeni ile sadece kaymakamlığa başvurma şartı yoktur. Bu nedenle mahkemelerde dava da açılabilir. Fuzuli işgal de tahliye nedenidir. Böyle bir dava mahkemede açılabilir. Dava çabuk biter mi, hayır uzun sürer. Meslektaşım başka bir tahliye nedenine de işaret etmiş. “Girdiği günden bugüne kira bedeli falan ödenmedi” diyorsunuz. Bu durumda içerideki kişinin kira bedelleri ödemediği iddiası ile tahliye davası açılabilir. Kira bedellerinin ödenmesi için kendisine 30 gün süre verilir. 30 günün sonunda kira bedelleri ödenmezse temerrütten dolayı tahliye davası açılabilir. Meslektaşımın işaret ettiği tahliye nedenlerinden biri de budur. Bu daha kısa süren bir davadır ama yine meslektaşımın belirttiği gibi bu kişinin kiracılığını kabul etmiş olursunuz ve aslında böyle bir dava diğer tahliye nedenlerine göre daha kısa sürede bitmesine karşın sizin böyle bir davada güçlüğünüz, elinizde yazılı bir kira sözleşmesi bulunmadığı için kira bedellerinin ne miktar olduğunun ispatındaki güçlüktür. Bu durumda fuzuli işgal nedeni ile tahliye davası açmanız daha mantıklı olur gibi. Kaymakamlık kararının dava açmanıza engel bir hali yoktur. Ancak yine de karar vermeden önce bir meslektaşımla yüz yüze konuşmakta yarar var. Zira benim fikrim yazdığınız birkaç satılık mektupla sınırlıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder