Özlem Denizmen Kazanmak isterken dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Kazanmak isterken dikkat!

Haberin Devamı

Yatırım, birikim, borç... Doğru adımlar atıldığı takdirde paranın tek patronu var, o da sizsiniz. Ama dikkat edin para kazanacağım derken varolan birikimlerinizden olmayın

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ne zaman çıkmalıyım?

Soru: Yaklaşık 2 yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeyim (BES). Fakat 3’üncü yılım dolunca çıkmayı düşünüyorum. Ayda 145 TL ödeme yapmaktayım. Ev aldığım için elden aldığım nakit bir borcum var. BES’ten çıkma nedenim bu. Borcumu ödemek istiyorum. Bu konuda siz ne dersiniz? emre Cevap: Bireysel emeklilik benim önerdiğim bir sistem. Devletin yüzde 25 katkı payı vermesi ve aynı zamanda yatırdığın paranın fonlarda değerlenmesi çok iyi. Eğer BES’ten ayrılacaksan, en az 3 yıl sistemde kalan katılımcılar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, en az 6 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 35’ine hak kazanıyor. Ben, “Yapabiliyorsan devam et” derim. Son karar senin.

[[HAFTAYA]]

Kredi kartı borcunu bitirmek için 3 madde

Soru: Kredi kartı borcum var. Ne yaptıysam bir türlü bitiremedim. Yardımcı olur musunuz? Emel Cevap: 1) Kredi kartıyla harcama yaparken kendine aylık ödeyebileceğin bir limit koy. 2) Bir taksit bitmeden yeni bir taksite girme. 3) Harcama yaparken istek/ihtiyaç analizi yap. Borç bitene kadar istek harcamalarını durdur.

Huzurunu kaçıracak borca girme

Soru: 40 bin TL birikmiş param var. 150 bin TL’lik bir ev almak istiyorum. Gelirim 1700 TL. Her ay 200 TL kiraya veriyorum. Nasıl bir ödeme planı çıkarmalıyım? Halit Cevap: 150 bin lira değerinde ev için 40 bin peşinat verirsen, 110 bin lira banka kredisi aldığında 10 yılda aylık ödemen 1560 lira civarında olacak. Bu para, gelirinin neredeyse tamamı ve seni finansal açıdan zorlar. Ya birikimini artırmanı ya da daha uygun fiyatlı ev bulmanı öneririm.

Nasıl tedbir alırım?

Soru: 1 yıllık evliyim, eşim ve ben çalışıyoruz. 3000 TL gelirimiz var, krediyle 10 yıl vadeyle Gaziantep’te 2+1 ev almak istiyoruz. Yalnız bu süreç çok uzun bir zaman geliyor, açıkçası biraz da korkutuyor bizi. Bu süre içinde hastalık, çocuk gibi durumlar da olacak. Bu tür aksamalarda nasıl tedbir alabiliriz? Metin Cevap: Bu tür durumlar için acil durum fonunu öneririm. En az 3 aylık ev kredisi taksidini biriktirip bir hesapta tutun. Sadece yukarıda bahsettiğin acil durumlarda kullanmak için saklayın.

Aman zararlı çıkmayın!

Soru: Nişanlımla elimize 6000 TL nakit geçti. Evlenmek üzere olduğumuz için her kuruş bizim için değerli. Fakat kredi kartlarımızda da önceki aylardan biriken borçlar var. Sizce kredi kartı borçlarımızı bu parayla kapatmalı mıyız? Yoksa parayı vadeye mi yatırmalıyız? Burcu Cevap: Tekrar borçlanmamak şartıyla borçları kapatman daha iyi. 6000 lirayı vadeli mevduata koysan 40 lira civarı getirisi olacak. Oysa siz borçlara 60 lira faiz ödüyorsunuz.

Altın mı döviz mi almalı?


Soru: 10 bin TL birikmiş param var. Paramı altına mı yoksa dolara mı dönüştürsem bilemiyorum. Zekeriya Cevap: Prensip gereği al-sat tavsiyesi vermiyorum. Bir de sana bir şey söyleyebilmem için, yaşını, amacını, bu paraya ne zaman ihtiyacın olacağını, kalp çarpıntılarının kaynaklarını bilmem şart. En önemli tavsiyem bu paraya yakın zamanda ihtiyacın olacaksa, risk alma. Bankacına danışarak döviz seçeneğini değerlendir.

Yatırımın doğru zamanı nedir?


SORU: Şimdiye kadar hiç birikim ve yatırım yapamadım. Karar verdim, bu ay yapacağım. Öncelikle bankaları araştırdım, faiz oranlarına baktım ama altın almaya karar verdim. Yalnız korkuyorum. Altın düştü... Ya daha da düşerse? Doğru zamanı siz söyleyin lütfen. Fatih Cevap: Doğru zamanı bilen olsa keşke. İnan bana kimse bilmiyor. Olay karışık. Fiyatı etkileyen birçok etmen var. Altın güvenli yatırım aracı olmaktan çıktı. Bazen yükseliyor bazen düşüyor. Şu sıralar son 5 yılın en düşük seviyelerinde. Yatıracaksan paranın sadece bir kısmını yatır altına. Bir de, birden değil, yavaş yavaş, zamana yayarak al.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder