Tamer Heper Kefil için izin lazım
HABERİ PAYLAŞ

Kefil için izin lazım

Haberin Devamı

Ev veya işyeri sözleşmesine kefil olarak imza atacak kişinin eşinin izni şart mı? Sözleşmeye kefil konusunda ne yazmak gerekir? E.Ç.

Kira sözleşmelerinde kefil alınacak ise ve kefil evli ise evet, kefilin eşinin yazılı rızası şarttır. Bekarlar için elbette böyle bir izin söz konusu değil. Peki kefilin olması halinde sözleşmeye özel bir şey yazmak gerekir mi? Evet bazı şeyleri koymakta yarar vardır. Örneğin kefilin kefaletinin ‘müteselsil kefalet’ olduğu yazılmalıdır. Zira kefalet tek biçimde olmaz muhtelif kefalet türleri vardır.

[[HAFTAYA]]

Bu şekilde bir açıklama yok ise kefalet adi kefalettir ve uygulanmasında zorluklar vardır. Sonra bir başka yazılması gereken şey, kefilin kefaletinin sözleşmenin dönem sonunda son bulmayacağı yönünde olmalıdır. Zira sözleşmede belirtilen dönem sonunda kefilin kefaleti son bulur. Bunu önlemek için kefilin kefaletinin, sözleşmenin son bulmasına kadar uzayacağı hükmü olmalıdır. Ancak kefaletin uzayacağı cümlesi tek başına yeterli değildir. Sözleşmenin uzaması halinde kefilin kefaletinin de uzayacağının belirtilmesi yanında, kefilin sorumlu olacağı en yüksek bedelin de yazılması şarttır. Bu bedelin yazılmaması halinde kefilin kefaletinin uzayacağı hükmünün bir önemi kalmamaktadır. Kefil konusunda en az yazılması gereken hususlar bunlardır. Çoğunlukla da bunlar dışında kefil için yazılabilecek pek bir şey düşünemiyorum. Ancak her sözleşmeye yasalara aykırı olmayan hükümler koymak serbesttir ki çok özel durumlarda bu söylediğim kefiller için de geçerlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder