Tamer Heper Kefiliniz evli mi?
HABERİ PAYLAŞ

Kefiliniz evli mi?

Kiracım yasal boşlukları iyi biliyor, bana kiraları geç ödemesine rağmen aidat borcunu, yakıt masrafını, ortak giderleri ödemiyor. Yönetim de beni dava edecekmiş. Oysa bunları kiracı kullanıyor. Bu adil bir davranış mı? Kiracının veya kefilin hiç sorumluluğu yok mu? Tahliye davası açabilir miyim? Kaç sene uğraşırım? ? N.E.

Kiracınızın yasal boşlukları iyi bildiğinden emin misiniz? Ben pek emin değilim. Yani geç de olsa kira bedellerini ödemekle tahliyeden kurtulduğu görüşünde ise yanılıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Zira, kira bedellerinden biri geciktiğinde kendisine 30 günlük ihtarlı ödeme emri gönderilir. Bunu ihmal etmeyin. Deyin ki ihtardan sonra kirayı ödedi, ikinci gecikmede yine bir ihtar gönderin, oldu iki haklı ihtar. Bu onun tahliyesi için yeterlidir. Dolayısı ile kirayı geç de olsa ödedi, tahliyeden kurtuldu diye bir şey yok. Sonra, eskiden tahliye nedenlerinden biri, kira bedellerinin, kiracıya verilen 30 gün içinde ödenmeyişiydi yani temerrüt durumu idi. Şimdi şartlar değişti. Artık ödenmemesi gereken sadece kira bedeli değil, aynı zamanda yan giderlerin ödenmemesi de tahliye nedeni. Dolayısı ile kiracınızın yakıt giderini, aidatı vs. ödememiş olması temerrüt nedeni ile tahliye sebebi. Şimdi geliyorum, sizin hakkınızda yapılacak takibe. Kiraya verilen dairelerde, daireye ait borçlardan kiracı ile mal sahibi birlikte sorumludur. Yani, yönetime karşı siz de sorumlusunuz ve sizin aleyhinize icra takibi yapılabilir. Bunu siz ödersiniz ve kira dönemi içine rastlayan kısım için kiracınıza rücu edebilirsiniz. Kefilin sorumluluğuna gelince, sözleşme sizinle yapıldı, kefil yönetime değil size karşı borçlu olabilir. Ancak onun da şartlarının elverişli olması lazım, bunun da şartları var. En akıl almazı ise kefilin kefaletinin geçerli olması için eşinin de yazılı izninin bulunması şartıdır. Gördüğünüz gibi şartları oluşursa iki haklı ihtardan veya temerrüt nedeni ile tahliye davası açabilirsiniz ancak bu davaların ne kadar süreceği konusunda hiçbir fikir veremem, işin en bilinmeyecek yönü budur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder