Tamer Heper Kendi işinizi kendiniz görün
HABERİ PAYLAŞ

Kendi işinizi kendiniz görün

Haberin Devamı

Apartmanımızda bazı daire sahipleri kentsel dönüşüm çerçevesinde binamızı yıktırıp yeniden yaptırmak istiyor. Bu yolla binamızın yıkılması, bize hukuksal yarar sağlar mı? T.K.

Binanızın yıkılıp yeniden yapılması sizlere bir yarar sağlayacak ise bunun için kentsel dönüşümü niye bekleyeceksiniz? Kat malikleri kafa kafaya verin, güvenilir bir müteahhit bulun binanızı yıksın yeniden yapsın.

[[HAFTAYA]]

Bir binanın yıkılıp yapılması için mutlaka kentsel dönüşümü araya sokmaya gerek yok. Zira kentsel dönüşümün başlangıçta amacı depremde yıkılacak nitelikteki, özellikle çok eski yapılar ile gecekondu gibi denetimsiz yapıların yıkılarak yeniden yapılması, hem eski binalardan kurtulup denetimli binalara geçilmesi hem de içindekilerin hayatının kurtulması idi. Ancak bugün bakın ne oldu? Müteahhitler, gözlerine kestirdiği binalardan birer daire aldılar. Sonra bu binalar için ‘Depreme dayanıksız’ raporu aldılar, içinde oturanları binanın yıkılmasına mahküm ettiler.

Sonra bu binanın inşaatını üstlendiler, bu yolla da binaların en iyi dairelerine sahip olup para kazandılar. Bizler yıkıma elverişli, kaçak, çürük binaların yıkılmasını beklerken işe İstanbul’da, Kadıköy’de en kıymetli ana caddelerin üzerinden başladılar. Çünkü oranın rantı en büyük. Kentsel dönüşüme başvuru nedeni de tüm kat maliklerinin görüşüne ihtiyaç duyulmadan binaların yıkılması sistemini getirmesi oldu. Yani mülkiyet hakkı bertaraf edildi. Siz kentsel dönüşümden yola çıkarsanız, binanızın yıkılması için belli kısa süreler var.

Bu kısa süre içinde piyasayı iyi araştırıp, ferah ferah işinizi görmekte sıkıntı yaşarsınız. Benim önerim; binanızdaki malikler olarak bir araya gelin, kendi aranızda karar alın. Piyasayı rahat rahat araştırıp güvenilir, ciddi çalışan müteahhit bulun. Sözleşmenizi bir meslektaşım yardımı ile yapın ki sonra mahkeme mahkeme gezmeyin. Zira aceleye gelen işlerde müteahhit önünüze hazır bir sözleşme koyuyor, biraz da işin içine reklam katılınca, hükümleri tamamen müteahhit lehine olan, sizin haklarınızı pas geçen sözleşmeler imzalanmak durumunda kalınıyor. Bu husus çok önemli dikkatli olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder