Tamer Heper Keşke sözleşmeyi bulsanız
HABERİ PAYLAŞ

Keşke sözleşmeyi bulsanız

Haberin Devamı

20 senelik kiracımız var. Uzun zamandır kira artırımı yapmadı. Biz artırım talep edeceğiz ama kira sözleşmesini kaybettik. Bu nedenle ne kadar zam talep edeceğimizi bilemiyoruz. Başlangıç tarihini 1 Ekim olarak hatırlıyoruz. Sözleşme olmadan, ne kadar zammın hüküm altına alındığını bilmeden nasıl zam yaparız? S.E.

Sizin kira konusunda önemli probleminiz var. Ancak probleminiz ne kadar zam yapacağınız konusunda değil. Elinizde yazılı sözleşme bulunmadığı için, hangi tarihte zam yapacağınızda problem.
Zira, kira zammı konusunda sözleşmede hüküm varsa bu sözleşme yapıldıktan sonraki ilk yıl için uygulanır. Sonra mevzuat hükümleri uygulanır. Sizin kiracınız yirmi yıllık olduğuna göre sözleşmedeki artırım şartının artık zam oranı açısından önemi kalmamış.
[[HAFTAYA]]
Artık her yıl kira zammı TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) 12 aylık ortalaması nisbetinde olacak. Buraya kadar tamam. Ancak kira zammını istemenin de bir müddeti var. Elinizde yazılı sözleşme olsaydı da burada artırım şartını görseydim, 1 Ekim 2010 yılı zammı için zamanınız geçmemiş diyecektim.
Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı olmayacak idi ise bu halde talep süresini geçirdiniz diyecektim. Ancak elde sözleşme olmadığına göre artırım şartı yok kabul edeceğiz. Bu halde, dönem sonuna on beş gün kalana kadar zam talep edilebileceği için bu yılki zam talep müddetini kaçırdınız diyecektim. Fakat bugün durum daha da farklı.
Siz süresinde zam talebinde bulunsanız dahi kötü niyetli biri ise kiracınız, dönemi farklı bir tarih olarak ifade edecek ve talebin süresinde olmadığını söyleyebilecek. Bu halde de ispat güçlüğü çekeceksiniz. Bu gibi müşkül durumlarda, sözleşmenin başlangıcını ispat edemiyorsak kiracının beyanını doğru kabul edip, o tarihi bekleyip kira zammı talep etmek mantıklı bir çözüm oluyor. Sonuç olarak keşke sözleşmeyi bulsanız

Sıradaki haber yükleniyor...
holder