Tamer Heper Kıdem tazminatı yok
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatı yok

Haberin Devamı

Bir eğitim kurumunun eğitim merkezinde beş ay müddetle hocalık yaptım. Elimde çalışmalarıma dair belgeler mevcut. Bu çalışmalarımın tespiti için dava açabilir miyim? Açarsam nerede açacağım? Y.G.

Doğrusu İş Kanunu’na tabi yerlerde yapılan çalışmalar aynı zamanda sigortaya tabi çalışmalardır. Dolayısı ile SSK’ya (yeni adı ile SGK’ya) bildirilmesi ve priminin ödenmesi gerekir.

[[HAFTAYA]]

İş Kanunu’nda, “İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayen, bakı, mesleki eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.” Dolayısı ile sizin çalıştığınız yer de işyeridir. Bunun için çalışmanız sigortaya bildirilmedi ise çalışmalarınızın tespiti için dava açabilirsiniz. Davada elinizde olduğunu söylediğiniz belgeleri delil olarak kullanacaksınız. Dava açacağınız yer bulunduğunuz yerdeki iş mahkemesidir. Ancak bu davanın sonucunda davayı kazandığınız takdirde örneğin kıdem tazminatı talebiniz olamayacak, zira çalışmanız beş ay. Oysa kıdem tazminatı talebi için işyerindeki çalışmanın en az bir yıl olması gerekiyor. Ancak bu süre sigortalılıktan sayılabilecek veya ilk çalışmanız ise sigortalılığın başlangıcı olarak kabul edilebilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder