Tamer Heper Kim başlattı?
HABERİ PAYLAŞ

Kim başlattı?

Haberin Devamı

Bu yılın Şubat ayında bir ev kiraladık. Sözleşmemizde her yıl kira artışı yapılacağı, bunun TEFE/TÜFE oranında olacağı yazılı. Siz TEFE yok diyorsunuz. Şimdi Şubat geldiğinde biz nasıl zam yapacağız? F.Ş.

Benim aklımın almadığı şeyler var. Bunlardan biri de okuyucumun sorduğu husus. Biri bir adet çıkardı, kira zammı TEFE/TÜFE oranında yapılacak dedi, bu olay öyle bir yayıldı ki, inanılır gibi değil. Bizler ise yıllardır “Bu yanlış, doğrusu şudur” diyoruz. Bizi dinleyen yok ama şu yanlış yıldırım hızı ile yayıldı ve hiç kimse vazgeçmek istemiyor. Değerli okuyucularım TEFE/TÜFE diye bir şey yok. Bunu aklınızdan çıkartmayın.

[[HAFTAYA]]

TEFE yani ‘toptan eşya fiyat endeksi’ diye bir şey vardı, yıllar önce kaldırıldı. Artık böyle bir endeks yok. Bu endeks varken bu endeks adı altında dört ayrı yüzde oranı belirlenirdi. TEFE varken dahi tek başına bunu yazmanız yetmezdi. Bu dört orandan hangisini uygulayacağınızı yazmanız gerekirdi. Yine, bu endeks varken dahi TEFE/TÜFE yazsanız yine bir şey ifade etmezdi. Her ikisinin de ayrı ayrı dört sonucu olduğu için bunlardan hangisini işaret ettiğinizi açıklamanız gerekirdi. Sonuç olarak TÜFE endeksi varken dahi TEFE/TÜFE yazmak tek başına bir şey ifade etmezken, şimdi olmayan bir TEFE yi yazmak bir şey ifade edebilir mi?

TÜFE yani ‘tüketici fiyat endeksi’ halen var, yapılıyor ve yayınlanıyor. Ancak bunun da dört ayrı hesaplama tarzı var. Dolayısı ile bu dört hesaplama tarzından hangisinin seçildiğinin de yazılması şart. Aksi halde o da bir mana ifade etmez. Bu dört hesaplama şudur: Bir önceki aya göre endeks, geçen yılın sonuna göre endeks, geçen yılın aynı ayına göre endeks ve 12 aylık ortalamaya göre endekstir. İşte kira artışının ÜFE’ye göre veya TÜFE’ye göre yapılacağı hüküm altına alınacak ise yukarıda saydığım dört hesaplamadan hangisinin seçildiğinin de yazılması gerekir. Netice itibarıyla okuyucumun sözleşmesine yazılan artırım şartı hiçbir şey ifade etmez, sadece her dönem kiraya bir miktar zam yapılacağı anlaşılır. Bu zam da mevzuata göredir. Mevzuat da ÜFE’nin 12 aylık ortalamasını işaret eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder