Tamer Heper Kiralayan sıfatınız var
HABERİ PAYLAŞ

Kiralayan sıfatınız var

Dayımın sahibi olduğu dükkanı ben kiraya veriyorum. Ancak kiracım ekim ayı kirasını ödemedi, ihtar gönderdim. Beni aradı dükkanı kapattığını devredeceğini, çalışmadığı için de kirayı ödemediğini söyledi ve bunun üzerine iki ay daha ödemedi. Buna karşı ben ne yapabilirim? Hukuki girişimi malik olan dayım mı yapacak yoksa ben mi? Y.A.

Sanki sorunuz kısa gibi ama içinde birkaç olay ar. Birincisi kiracının yanlış bir anlayışını düzeltelim. Kiracı size bu yeri devredeceğini söylemiş. Sizin kira sözleşmenizde devir hakkı var mı bir bakın. Kiracı öyle kendi istediği gibi istediği zaman istediği kişiye kiralananı devredemez. Önce bu husus dikkatimi çekti. Sonra, elinizde bir ihtarname var, bu ihtarnamede kiracıya kirayı ödemesi için otuz gün süre verilip, otuz günde ödemezse tahliyesinin talep olunacağı yazılı mı acaba. Yazılı ise sizin tahliye davası açma hakkınız doğdu. Ayrıca ödenmemiş son kiralarla birlikte kira bedellerinin tahsili için icra takibi yapma imkanınız da var. Kiracı bu yeri tam olarak boşaltmadan icra takibini yapmanızda yarar var. Bilmediğiniz bir yere gittiğinde takipte zorlanacaksınız. Bütün bu işlemler için dayınızın girişimi gerekmiyor. Bu yeri siz kiraya verdiğinize, kira sözleşmesini siz yaptığınıza göre sizin kiralayan sıfatınız var ve bu işlemleri siz yapacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Karar lazım

İşyerimin üst katında reklam levhaları var. Bunların ücrete tabi olması gerekmez mi? Gerekir ise ücret kime, neye göre ödenir? Ö.A.


Bir binanın cephesi ortak yerdir. Ortak yerler öyle her isteyenin istediği gibi kullanamayacağı alanlardır. Dolayısı ile isteyen istediği gibi bir tabela koyamaz. Tabela olsa olsa makul büyüklükte ve kapı girişine uygun bir yerde olabilir. Ancak sizin söylediğiniz binanın üst katı dediğinize göre oldukça büyük reklam tabelası biçiminde.
Bu yerden istifade etmek ve tabela asmak ancak kat maliklerinin tümünün bunu kabul etmesi ile mümkündür. Bunun için de bir bedel ödenmesi karar altına alınmış olabilir ki bu da tüm bağımsız bölüm malikleri arasında arsa payları oranında paylaşmaları karşılığıdır. Ancak buna dair karar alırken ödenecek kiranın yönetime ödenmesi ve ortak giderlere harcanması kararı alınabilir. Bir de belediyelerin aldığı tabela vergisi var ki bu husus yanıtımın dışındadır.


Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder