Tamer Heper Kiraya verilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kiraya verilebilir

Haberin Devamı

Binamızda kapıcı çalıştırılmıyor, kapıcı dairesi boş. Bu yeri kiraya verebilirmiyiz?

Binanızdaki kapıcı dairesi ortak alanlardandır. Ortak alan demek tüm bağımsız bölüm maliklerinin malı demektir. Dolayısı ile bu yerden ancak belli şartlarla istifade edilebilir. Bunun ilk şartı da kat maliklerinin alacağı bir karardır. Bizim yasamızda ortak alanlardan elde edilecek faydanın çoğaltılmasına ilişkin kararların bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacağı yazılıdır.

Sizin boş duran kapıcı dairesinden yararlanma kiraya verme sureti ile olacağına ve buradan elde edilecek gelir aparman ortak giderlerine harcanacağına göre buradan elde edilecek fayda söz konusudur. O halde kiraya verebilmek için kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacak bir karar olmalıdır. Bu benim görüşümdür.

Şimdi asıl uyulması gereken yaygın görüşten söz edeceğim. Kat Mülkiyeti Kanununun 45. maddesinde bir binanın ortak alanı olan çatının ve duvarların reklam amacı ile kullanılabilmesi için tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni aranmaktadır. Bu örnek maddede tahdidi olarak sayılmamış bunlar örnek olarak verilmiştir. Bu örnekler ortak alanları kapsadığı için, ortak alan olan kapıcı dairesine de yansıtılır ve tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni aranır.

Ancak benim dayanağım ise aynı kanunun 42 maddesidir. Bu yer boş duracağına tüm bağımsız bölümlerin yararına kullanılmalıdır ve sayı ve arsa yapı çoğunluğu ile karar alınmalıdır. Ama benim size tavsiyem toplu kabul olan, tüm bağımsız bölüm maliklerinin iznini almanızdır. Bu ilk şarttır dedim, elbette ikinci bir şart vardır, bu da kira sözleşmesi yapılması şartıdır. Tavsiye olunan yazılı kira sözleşmesi yapılması gereğidir. Buradan elde edilecek kira geliri apartman ortak giderlerine harcanacağı için bağımsız bölüm maliklerinin ödeyeceği aidat ve ortak gider payı düşecektir. Dolayısı ile bu yerin kiralanmasında tüm bağımsız bölüm maliklerinin istifadesi vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder