Tamer Heper Kişisel veri toplamak suç
HABERİ PAYLAŞ

Kişisel veri toplamak suç

Geçen gün bir telefon operatörünü telefonla arayıp telefonumun hangi pakete dahil olduğunu öğrenmek istedim. Bana, bana ait bilgiyi vermek için annemin kızlık soyadına kadar sorgu sual yapıldı. Kendi telefonumun paketi sanki devlet sırrıydı ve benim bunu öğrenebilmem için bütün özelimi öğrendiler ve sonra “Paketiniz ....” dediler. Bu suç değil mi? En ufak ve en basit bir iş için bir şirket herkesin özelini kaydedip fişlemesi suç değil midir? ? T.T.

Bahsettiğiniz hadise o kadar yaygın ki... Bir kargo şirketi bana paketimi getirdi, teslim için vatandaşlık numaramı aldı, aksi halde bana ait paketi bana teslim etmeyecekti.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İşte olay bu kadar yaygın, hatta korkunç seviyede. Neyin nesi olduğunu bilmediğimiz bir takım kurumlarda tüm özel bilgilerimiz depolanmış vaziyette. Bu asla kabul olunabilir bir şey değil. Şimdi size suç mu değil mi onu anlatayım. Türk Ceza Kanunu’nun 135’inci maddesi şöyle: “Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.” Bu veri kaydını yapanlar kayıtları hukuka aykırı yapmadıkları, bu bilgileri vatandaşın iradesi sonucu aldıklarını iddia edebilir. Ancak bir telefon operatörünün, bir bankanın veya bir kargo şirketinin vatandaşın çok ama çok özeli olan vatandaşlık numarası, annesinin kızlık soyadı gibi bilgileri depolamasının hukuka uygun olduğu iddia olunamaz. Bakın bu maddenin gerekçesinde ne deniliyor: “Çağımızda kişilerle ilgili kayıtların bilgisayar ortamına geçirilip muhafaza edilmesi uygulamasına bazı kurum ve kuruluşlar tarafından başvurulmaktadır. Hastanelerde hastalara, sigorta şirketlerinde sigortalılara, bankaların ve kredili alışveriş yapılan mağazaların müşterilerine ilişkin kayıtlar böylece tutulmaktadır. Bu bilgilerin amaçları dışında kullanılmasından veya herhangi bir şekilde üçüncü şahısların eline geçerek hukuka aykırı olarak yararlanılmasından dolayı, hakkında bilgi toplanan kişiler büyük zarara uğrayabilmektedir. Bu bakımdan kişilerle ilgili bilgilerin hukuka aykırı olarak kayda alınması suç olarak tanımlanmıştır. Suçun konusu kişisel verilerdir. Gerçek kişi ile ilgili her türlü bilgi, kişisel veri olarak kabul edilmelidir. Söz konusu suç tanımında kişisel verilerin bilgisayar ortamında veya kağıt üzerinde kayda alınması arasında bir ayrım gözetilmemiştir.” Görüldüğü gibi bu verilerin toplanması açık suçtur. Verilerin zorla toplanmadığı, kişilerin isteyerek verdiği iddia olunamaz. Zira bu özel bilgiler verilmediği takdirde size kredi açılmamakta, kendi telefonunuz hakkında bilgi verilmemekte, kargonuz teslim edilmemekte. Buna ‘bilgileri rızası dahilinde almak’ denilebilir mi? İşte sorunuzun yanıtı: Bu bilgileri toplamak açık açık suçtur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder