Tamer Heper Kısıtlamanın şartları var
HABERİ PAYLAŞ

Kısıtlamanın şartları var

Haberin Devamı

Babaannemden iki adet ev miras kaldı. Mirasçılar babam ve halam. Ancak babamın bu malları çarçur etmesinden korkuyoruz. Bura karşı bir önlem alabilir miyiz? A.Ş.

Köşemi takip ettiğinize göre biliyorsunuz, kural, herkesin malından yasalar çerçevesinde serbestçe tasarruf etmesidir. Bu kural nedeni ile babanız malından tasarruf edebilecektir. Bunlar nelerdir? Miras kalan ev olduğuna göre kiraya verebilecek, kendisi oturabilecek veya satıp paraya çevirebilecektir. Ancak her kuralın istisnası olduğu gibi bunun da istisnası vardır.

[[HAFTAYA]]

Nasıl ki akıl hastaları için mahkemeden vasi tayini talep ediyorsak, müsrifler için de bu mümkündür. Babanızın israfı had safhada ise ve elinizde bunun belgeleri varsa mahkemeden babanızın hacir altına alınmasını talep edebilirsiniz. Bu durum mahkemede belgelendiğinde mahkeme babanızın hacir altına alınmasına karar verir, kendisine bir vasi tayin eder. Bundan sonra babanız tasarruflarını ancak vasi sayesinde yapabilir. Bu konudaki kanun maddesi şöyledir: “Savurganlığı, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebi ile kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.” İşte babanız bu tarife uyuyor ise mahkeme kararı ile kısıtlanır ve kendisine tercihen bir yakını vasi tayin edilir. Ancak bu tariften de anlaşılacağı gibi mallarından normal şartlarda tasarrufta bulunanlar için bu madde uygulanmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder