Tamer Heper Kız-erkek farketmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kız-erkek farketmiyor

Haberin Devamı

Babam öleli yirmi yıl oldu. Tarlaları ve bir de evi vardı. Evde kardeşlerimizden biri oturuyor, tarlaları ise diğer kardeşlerim sürüyor. Ben bugüne kadar hiç yararlanmadım. Yararlanmak istesem nasıl yararlanırım? Bunları bölmek istersem görevli memurlar mı gelir böler? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? E.K.

Mektubu yazan bir hanım okuyucum. Çoğunlukla bu gibi miras kalan tarlaları erkek çocuklar kullanıyor, hayatta genellikle bu örneği görüyoruz. Bunu görmüş olmamız, erkek çocuğun hakkıdır, kız çocuğun hakkı yoktur gibi bir anlam çıkarmasın, mirasta kız-erkek ayrımı yoktur. Evlatlar eşit hakka sahiptir. Kardeşleriniz bu yerleri kullanıyor ise bu üstün bir hakları olduğu için değil, siz olaydan uzak durduğunu içindir.

[[HAFTAYA]]

Bugüne kadar hakkınızı arasaydınız birtakım gelirlerden mahrum kalmazdınız. Şimdi de yapacağınız şeyler var. Birincisi evle, ikincisi tarlalarla ilgili. Ev deyince bir apartman mı yoksa bir daire mi, ikisinin durumu farklı. Şayet bir apartman ise ve her kardeşe bir daire düşebiliyor ise bu halde dava açarak ‘kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi’ talebinde bulunabilir ve bu yolla herkesin müstakilen bir daireye sahip olması sağlanabilir. Bir apartman dairesi değil, sadece bir daire ise veya herkese bir daire düşecek kapasitede olmayan bir apartman ise bu halde yine ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açılır ama bu halde herkese bir daire düşmeyeceği için veya bir daire ortaklar arasında bölüşülemeyeceği için bu halde satılarak parası ortaklar arasında paylaştırılır. Tarlaya gelince. Tarla için de ortaklığın giderilmesi davası açılabilir, tarlayı görevli memurlar paylaştırmaz. Mahkeme bilirkişi tayin eder, tarlanın bölünüp bölünemeyeceğini sorar. Hukuken ve fiilen bölüşme imkanı varsa tarla aranızda, bilirkişinin raporuna göre mahkemece bölüştürülür. Hukuken veya fiilen bölüştürme imkanı yoksa satılır parası bölüştürülür. Bu anlattıklarım hukuki yolun bir cephesi. Şimdi ikinci cephesi. Tarlayı kullanandan da evde oturandan da kira bedeline eşdeğer bir tazminat talep etme hakkınız var. Buna ecrimisil diyoruz. Bu davayı açarak size ecrimisil denen kullanma bedeli ödenmesini talep edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder