Esra Karayel Koalisyon belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

Koalisyon belirleyecek

Küresel borsalar Yunanistan gelişmeleri sonrası yükselişe geçerken Borsa İstanbul dalgalı seyir izledi

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

Küresel borsalarda hafta genelinde yükselişler yaşanırken Borsa İstanbul dalgalı seyir izledi. Yurtdışında Yunanistan’ın kreditörlerle kurtarma anlaşması imzalaması ve Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları borsalarda yönde etkili oldu.

Siyasi gelişmeler izlendi

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da koalisyon görüşmeleri ve siyasi parti liderlerinin yaptığı açıklamalar, dalgalı seanslara neden oldu. Bu gelişmelerle endeks, haftayı 82 bin 789 puan seviyesinden kapanış yaptı. Para piyasalarında Yunanistan belirsizliğine ait gelişmeler etkliydi. Kurtarma anlaşması euro/dolar paritesinin yükselmesine neden oldu. Fed Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları ise doları, son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştırdı. Haftayı ise 2.65 seviyesinden solandırdı.

Haberin Devamı

Faizler yükselişe geçti

Tahvil bono piyasasında iki vadeli gösterge vadede faizler yukarı hareket gerçekleştirdi. Hafta genelinde yüzde 9.61-9.75 bandında hareket ettikten sonra yüzde 9.73 seviyesinden kapattı.

Borsa İstanbul’da endeks ve faiz ile dövizin yönünde koalisyon görüşmeleri belirleyici olacak

Gelecek hafta ne olacak?

Küresel piyasalar, Yunanistan’da kemer sıkma tedbirlerinin onaylanmasından sonra beklemede. Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan finans sistemini nasıl düzelteceği konusundaki açıklamalar borsaların yönünde etkili olacak dış gelişmelerin başında geliyor.

Gözler yurtiçine çevrildi

Borsa İstanbul’da bu hafta koalisyon görüşmeleri, endeksin yönü üzerinde ana belirleyici olarak karşımıza çıkacak. Piyasalar belirsizliği sevmez. Bu konuda gelişmeler alımlara hız kazandırır.

Para piyasalarında Avrupa Merkez ve Fed’in açıklamaları takip edilecek. Yurtdışında veri gündemi zayıf. Yurtiçinde siyasi gelişmeler dolar ve faizde yönde etkili olacak önemli konu başlıkları olarak bulunuyor. Dolar/TL’de destekler 2.64 ve altta 2.63, dirençler 2.66 ve 2.68 seviyesinde gözüküyor.

Faizlerde seyir dalgalı

İki yıl iki vadeli gösterge vadede faizler yüzde 9.65-9.78 bandında dalgalı hareket edebilir. Ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, bol ve hayırlı kazançlar dilerim.

Haberin Devamı

Borsada neler oluyor? Siz sorun biz yanıtlayalım

Kurul bilgi formunu onayladı

Soru: Tekstilbank’ın zorunlu pay alım çağrısı hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Mehmet YURTAL/İstanbul

Cevap: Tekstilbank zorunlu pay alım teklifi kapsamında yapılan talep neticesinde Sermaye Piyasası Kurulu, 15 Temmuz 2015’te bilgi formunu onayladı. Zorunlu pay alım teklifi yoluyla payların alım süresi yirmi (20) iş günü olup 20 Temmuz 2015 ve 14 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Pay alım teklifi Bilgi Formu’nun 6. Maddesinde açıklandığı şekilde Pay Alım Fiyatı herbir 1.00 TL nominal değerli hisse için 2.1091 TL olarak belirlendi.

KAP’tan açıklamaları izleyin

Soru: Turkcell’de satın alma olmuş. Bir süredir hisseyi izliyorum. Satın alma konusunun içeriği nedir? Turgut GÜR/İstanbul

Cevap: Turkcell İletişim Hizmetleri sermayesinin yüzde 55.04’üne sahip olduğu Euroasia Telecommunications Holding BV’nin geri kalan paylarının tamamını 100 milyon dolar devir bedeli karşılığında satın aldı. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) web sitesinden takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kredi kullanılmasına karar verdi

Soru: Saf Gayrimenkul hissem var. Şirket yeni kredi almış. Kısa sürede prim yapar mı? Bilgi verir misiniz? Yusuf HİKMET/İstanbul

Cevap: Saf Gayrimenkul, Albaraka Türk Katılım Bankası'dan ortalama 1.5 yıl vadeli 40 milyon TL anapara karşılığına tekabül eden tutarda dolar cinsinden kredi kullanılmasına karar verdi. Hisse yatırımızın orta ve uzun vade için olması daha sağlıklı olur.

Daralma geçici olabilir

Soru: Coca Cola’da son veriler nasıl geldi? Yılmaz ERİL/İstanbul

Cevap: Coca Cola 2015 2. çeyrek satış hacimlerini açıkladı. Buna göre Türkiye’de satış hacmi yüzde 1.4 düştü. 1. çeyrekte görülen yüzde 8’lik sert daralmaya rağmen, daralmalardaki azalma göreceli bir iyileşmeye işaret ediyor. Yurtiçindeki zayıf veriler hava sartları ile açıklanabilir. Yılın tamamı için ilk yarı yıldaki yüzde 4’lük daralmaya ragmen hafif bir artış olması muhtemel. Bununla birlikte 3. çeyrek mevsimsel olarak en güçlü sezon olduğu için şirketin hedeflerini tutturmasında belirleyici olacağını öngörüyorum.

Dünyada ilk üretici

Soru: Teknosa hakkında bilgi verir misiniz? Yeni gelişme, anlaşmalar var mı? Ali SANLI/İstanbul

Cevap: Teknosa, Türkiye’de teknoloji perakende pazarında lider konumunda bulunuyor. Şirket, geçen hafta düzenlediği etkinlikte Preo adını verdiği akıllı telefon ve akıllı saatleri tanıtarak dünyada ilk akıllı telefon ve akıllı saat üreten teknoloji perakendecisi oldu.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda yeni gelişmeler neler? Servet CAN/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Kağıthane Seyrantepe Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işinin sözleşmesi 14 Temmuz 2015’te imzaladı. Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri 637 milyon TL. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Tahvil bono ihracı yapacak

Soru: Aksa Enerji hissem var. Şirketin halka arzı konusunda vade ve tutar bilgisi verir misiniz? Can GÜLER/İstanbul

Cevap: Aksa Enerji, 13 Temmuz 2015 tarihli yönetim kurulu toplantısında 1 yıllık dönem içerisinde 500 milyon TL nominal değerli tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma aracının halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara veya tahsisli olarak ihraç edilmesine karar verdi.

Kısa vadede yön yatay

Soru: Ulusoy Elektrik yeni şirket kurmuş. Bu konuda bilgi verir misiniz? Kısa vade için yön nedir? Hidayet CANBERK/İstanbul

Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya'da, ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik olarak ‘PT Ulusoy Electric Industry’ şirketini 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Hissede yön kısa vade için yatay gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder