Tamer Heper Kolaylık sağlandı
HABERİ PAYLAŞ

Kolaylık sağlandı

Emekli maaşı ile geçinen bir kadınım, yalnız yaşıyorum. Kirada evim var, bir de yazlığım. Aldığım kirayı emekli maaşıma katıp ancak geçiniyorum. Devlet benden yılda 2500 TL vergi alıyor. Evimden kira geliri elde etmek için ısınma sistemi olmayan yazlık evimde özellikle kışın zor şartlar altında yaşıyorum. Bu durumda devlet bana ne gibi kolaylık sağlar? O.M.

Devletin size sağladığı kolaylığı bugünkü mevzuat içinde söylersem ikiye ayırmam lazım. Birincisi: Kira geliri için Gelir Vergisi ödeyeceksiniz. Bunun yıllık 3600 TL’si vergiden muaf.

Haberin Devamı

Bir de götürü gider sistemini benimseyenler için 3600 TL’den fazlası için yüzde 25 indiriliyor, kalan vergiye tabi. İkincisi: Götürü giderden başka gerçek gider sistemi var.

Bunu anlatmak kolay da uygulamak zor. Buna göre; bina için yapılan gider makbuzları toplanıyor. Bunların içinden kanunun kabul ettiği giderler düşülüyor, kalan vergilendiriliyor.

Bunu daha çok muhasebecisi olan uygulayabiliyor. Çünkü sade vatandaş için biraz zor. Bunlar tüm kira geliri elde edenler için uygulanan sistemler. Bunları Emlak Vergisi ile karıştırmayalım, bunlar gelirle ilgili vergiler.

Peki size başkaca kolaylık sağlanır mı? Sizin emekli maaşınıza aylık 100 TL zam yapılmadı mı? Bu da senede 1200 TL etmez mi? İşte size önemli bir kolaylık daha. Vakıa çevremdeki emekliler henüz bu 100 TL aylık zammı almadıklarını söylüyor ama ben onlara inanmıyorum.

Herhalde hesaplarını bilmiyorlardır, bunu hükümetimizden daha iyi mi bilecekler. Bakın siz ayda aldığınız 1200 TL emekli maaşı ile gül gibi geçiniyor, yazlık gibi lüks bir dairede oturuyorsunuz, daha ne kolaylık bekleyebilirsiniz ki? Umarım 100 TL zammı aldıktan sonra da bir yurtdışı seyahat planlarsınız, iyi seyahatler dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder