Tamer Heper Komşu parsel de sizin
HABERİ PAYLAŞ

Komşu parsel de sizin

25 yıldır oturduğumuz bir aile apartmanımız var. Kat mülkiyet tapusu yok, tapu arsa tapusu. Binamızın yanında da bizim arsayla hisseli olan 312 metrekarelik arsamız

[[HAFTAYA]]

var. Bizim arsaya yasal bina yapabilmemiz için bizim arsanın 200 metrekare olması gerekiyor. Biz yan arsanın hissedarlarından bir miktar hisseyi bize satmalarını istedik satmadılar. Bir de dava açmakla tehdit ettiler. Dava açarlarsa arsa satılır mı? Satışta bizim önceliğimiz olur mu? Y.K.

Sizin hukuki durumunuz sizin bildiğiniz gibi değil. Sizin durumunuzun ne olduğunu saptayalım, yanıta sonra geçeriz. Sizin binanızın olduğu arsa tek başına size ait değil, üstelik yandaki arsa diye bahsettiğiniz de size komşu bir arsa değil. Sizin binanızın olduğu arsa ile komşu dediğiniz arsa tek parsel yani tek arsa. Yine komşu arsada hissedarlar dediğiniz kimseler de sizinle birlikte tüm arsaya ortak.

Haberin Devamı

Yani siz ortak olduğunuz bir arsaya kaçak bina inşa etmişsiniz. Bu bakımdan yan parselden hisse almak diye bir şey söz konusu değil. Ortaklarınızdan birinin hissesini almanız halinde de durumunuzda bir değişiklik olmayacak, sadece ortaklık payınız büyümüş olacak.

Dava açarlarsa arsa satılır mı? Anlattığınız şartlarla evet satılır. Zira bulunduğunuz yerde minumum parsel alanının 200 metrekare olduğunu yazmışsınız. Sizin parselin toplam alanı 487 metrekare.

En az üç ortak olsanız yine de her birinize 200 metrekarelik bir parsel düşmüyor. Bu nedenle aranızda bölüştürme olamayacağı için arsa satılır parası bölüştürülür. Hissedarın açacağı dava ‘ortaklığın giderilmesi davası’ olacak ve dava açan ‘paylaştırma mümkün olmazsa satış sureti ile ortaklığın giderilmesi’ni talep edecek ise sizin satış yapılmasına karşı çıkmanız bir şey ifade etmez. Şayet satışa çıkarsa ihalede satın alma yönünde bir önceliğiniz olmaz, yüksek bedeli veren arsayı alır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder