Tamer Heper Kooperatif işi karıştırır
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif işi karıştırır

Kooperatifimiz tasfiyeye girdi. Bu nedenle inşa ettiği sitede yönetim oluşması gerektiğini söylediler. Biz de 130 haneli sitemizi beş bölgeye ayırıp yönetim planı hazırladık ve bila bedel çalışacak yönetim kurulunu seçtik.

Ancak bunun için üyelerin beşte dördünü bulmamız gerekiyormuş. Herkese ulaşamıyoruz. İşletme kooperatifi tavsiye edildi. İşletme kooperatifi kurulursa üye olmak zorunda mıyız?

O.T.

Sorunuz da uzundu, kısalttım, yanıtı da uzun ama onu da kısaltacağım. Öncelikle tavsiyem bir kere yanıt almakla bu işler yürümüyor. Bir meslektaşımdan devamlı yardım alın.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şimdilik yanıtım madde madde. a- Sizin yeni bir yönetim planı yapma ihtiyacınız yok. Madem ki siteniz yapıldı, içine girdiniz oturuyorsunuz, kooperatif de tasfiye sürecinde, demek ki sitenizde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu.

Bunların kurulabilmesi için mutlaka tapuya yönetim planı ibraz edilmelidir, bu yasal zorunluluktur. Yönetim planı olmasaydı sizin sitede kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulamazdı.

Bu ihtimal karşısında bilin ki sizin yönetim planınız yapılmış ve tapu müdürlüğünde duruyor. Gidin bir örneğini alın. Hem yeni yapılacak yönetim planı için nisap aranmaz, tüm maliklerin imzası şarttır. b- Yönetici seçimi için de kat maliklerinin beşte dördü gerekmiyor.

Yönetici seçimi için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu gerekiyor. Sayı ve arsa payı çoğunluğu olmadan seçilen yönetim kurulu faaliyet gösterirse bu suç oluşturmaz.

Tam tersi, bir gün mahkemece seçime ait kat malikleri kurul kararı iptal edilene kadar yönetim kurulu faaliyet gösterir, yaptığı faaliyetler geçerlidir. Bir kat maliki mahkemeye başvurmaz veya görev süresi (bir yıl) dolana kadar iptal kararı verilmezse yönetim kurulu süresini tamamlar.

c- İşletme kooperatifi kurmak demek site yönetimini bu kooperatife teslim etme anlamı taşımıyor. İşletme kooperatifi, bir yöneticilik kooperatifi değildir. Bu kooperatifin varoluş nedeni, kooperatifin kendine ait malvarlığının olması durumunda bu malvarlığının yönetilmesidir.

Haberin Devamı

Zira bir kooperatif tüm mallarını elden çıkarırsa tasfiyeye girmek zorunda. Ancak elinde mal varsa bunu korumak için işletme kooperatifine dönüşmek zorundadır.

Yani işletme kooperatifi ancak kendi malını idare eder, siteyi değil. Sizde de işletme kooperatifi kurulması için, kooperatifin elinde mal varlığı olması lazımdır ancak siteyi yönetecek diye bir kural yoktur.

Sizin de bu kooperatife üye olmak mecburiyetiniz yok. Üstelik yöneticisini yukarıda açıkladığım gibi kat malikleri seçer, kooperatifi yönetici seçme mecburiyeti diye bir mecburiyet yoktur.

Siz zaten yöneticinizi seçmişsiniz. Bir de işletme kooperatifini araya sokup işleri daha da karıştırmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder