Tamer Heper Kooperatife ihtiyaç yok
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatife ihtiyaç yok

Haberin Devamı

Sizin eski bir okuyucunuzum. Ben site içinde müstakil bir bina aldım. Senelerce aidat ödedim. Sonradan öğrendik ki yönetim tescil olunmamış, verdiğimiz paralar boşa harcanmış. Bunun üzerine bir işletme kooperatifi kurduk. Bu defa da karşımıza sizin yazınız çıktı. ‘İşletme kooperatifi kurulursa hem kooperatife hem siteye aidat ödenir’ diye. Komşularla tereddüde düştük. Durumumuzu açıklar mısınız? B.O.

Şu işletme kooperatifinin kurtarıcı olarak görülmesine çok şaşıyorum. Ben yıllardır işletme kooperatifinin ne manaya geldiğini, bir sitenin veya bir apartmanın yöneticisi olmadığını anlatmaya çalışıyorum ama toplumumuzda bir işletme kooperatifi sevdasıdır gidiyor. Bunu da kim icat etti bir türlü çözemedim. Bir kere daha tekrar edeyim.

[[HAFTAYA]]

İşletme kooperatifi bir sitenin yönetimini üstlenen bir kooperatif türü değildir. Sitelerin yönetimi Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gösterildiği şekilde oluşur. Bunun içinde işletme kooperatifi yoktur. Kooperatiften olsun müteahhitten olsun daire satın alanlar tapularını almışsa o sitede Kat Mülkiyeti Kanunu’nun gösterdiği şekilde bir yönetim kurarlar. Okuyucumun sitesinde de kurulmuş. Sitelerde veya apartmanlarda seçilen yöneticilerin tescili falan da yoktur, hiçbir yere tescil olunmazlar. Okuyucumun sitesinde seçilen yöneticilerin de herhangi bir yere tescili gerekmiyordu. Kat malikleri tarafından seçilmiş olması yetiyordu. Diyorsunuz ki parayı boşa harcamışlar. Bunun da kontrol mekanizması vardır, kontrolda boşa harcadıkları anlaşılırsa yasal mevzuat devreye girer. Bir kooperatifin devreye sokulması düşünülecek bir çözüm değildir. Yok yere, ihtiyaç varmış gibi bir kooperatif kurarsanız evet hem kooperatife hem siteye ayrı ayrı para ödersiniz. Bir de kooperatifin genel kuruluydu, kooperatifin yönetimiydi diye başınıza ikinci bir uğraş alırsınız. Bu çok yanlış olur. Sizin yapacağınız tek şey yine kat maliklerini toplayıp yasal yönetiminizi ve denetçilerinizi seçmektir. Sitenizin yönetim planını önünüze koyun, elinizde yoksa tapudan temin edin. Yönetiminizi nasıl kuracağınızı oradan izleyin, kooperatifi falan da bırakın, böyle çözüm olmaz. Unutmayın seçeceğiniz yönetimin de tescile ihtiyacı yoktur. Sadece karar defterine yazacaksınız o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder