Tamer Heper Kötü gelenek
HABERİ PAYLAŞ

Kötü gelenek

SORU Anadolu’nun bir köyünde dedemin arazileri var. Dedemin çocukları dokuz kardeş. Bunların dördü erkek beşi kız. Dedem hayatta, eşi öldü. Bugün dedeme ait arazilerde erkek çocuklar tarım yapıyor ve para kazanıyor. Kızlara bir şey yok. Kızların hakkı nedir? Dede hayatta iken bu duruma müdahale imkanları var mı? * E.S.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Okuyucumun anlattığı neredeyse bir gelenek. Gelenekler içinde neredeyse en kötüsü. Mallar erkek çocuklar arasında paylaşılır, kızlara bir şey yok. Çünkü kıza verilen mal veya sağlanan menfaat kızın kocası olan yabancıya yani el oğluna gider. Onun için mallar erkek çocuklarda kalmalı.

Haberin Devamı

Ancak bu durum artık ortadan kalkmalı. Herkes hak ettiğini almalı. Yasa bu durumu düzenlemiştir. Mirasçılar yasa karşısında eşittir. Ancak bugün için okuyucumun durumu, bunları talip hakkı vermiyor.

Zira bugün dede hayatta. Dede hayatta olduğu sürece tasarruf yetkisi onda olduğu için istediği kimseye kullandırabilir. Bu nedenle de erkek çocukların tasarrufunun kısıtlanması talep edilemez. Ancak müdahale, dedenin ölümünden sonra olabilir.

Zira bu durumda dokuz çocuk da eşit şartlarda mirasçıdır. Miras payları çocukları arasında eşit olarak dağıtılacaktır. Bu durumda erkek çocuklar hâlâ kullanmaya devam ediyor ise bu duruma müdahale mümkün olduğu gibi onların kızlara kullanma imkanı tanımaması durumunda da devreye tazminat konusu girecektir. Ancak bugün için bunların devreye girmesi söz konusu değil.

Dedenin duyma özürlü olması anlattığım durumlarda bir değişikliğe neden olmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder