Özlem Denizmen Kredi kartımla başım dertte
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartımla başım dertte

Kredi kartıyla kaza yapmamak için önce ehliyet almak gerek. “Kredi kartına da ehliyet olur mu?” demeyin. Yaptım, oldu. Bakalım aşağıdaki testi çözünce sen de ehliyet alabilecek misin?

Ne yapsam bilmiyorum Cüzdanımdan bir parçasın Söküp atamıyorum” Gelin birlikte mini bir kredi kartı ehliyeti testi yapalım. Bakalım kredi kartı kullanma ehliyetine sahip misin? Sonuçları bana yazmayı da unutma.

1 Doğru cümleyi işaretleyin.

[[HAFTAYA]]

a) Kredi kartı bir borçlanma aracıdır (İçinden çıkamadığın durumun nedeni bu olmasın?).

Haberin Devamı

b) Kredi kartı bir ödeme aracıdır (Senet ve eski veresiye yerine maksimum 40 gün sonra ödeme imkanı).

c) Kredi kartı hem borçlanma hem ödeme aracıdır (Harcayacaksan harca da, ödeme günü gelince bankalara kızma).

Cevabın A ve C ise testi hemen bırak! Unutma: Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Borçlanma aracı değil. Paran var ama peşin almak istemiyorsun ya da paran yok ama ihtiyacını bekletemezsin, o zaman banka sana daha sonra ödemek üzere bir imkan sağlıyor kredi kartı ile. Yani sahip olmadığın para için borçlanma. Ki sonra “Ne yapacağım?” diye başını taşa vurma.

2 İdeal olan hangisidir?

a) Her bankadan bir kredi kartı almak (Kasa önüne gelince renk renk kart gözükmesi gerek!).

b) En çok çalıştığım bankanın tüm kartlarını almak (ne yapalım veriyorlar).

c) Harcama durumuma göre en fazla 2 kart (Biri bozulursa diye).

“Ey Tanrım, bana 3 tane... 3 de yetmez 5 tane... 5 de yetmez 7 tane... Ver ver ver...” Hop hop! Bir dur bakalım. 7 Kocalı Hürmüz müsün sen? Ne 3’ü ne 5’i? Neyine yetmiyor 2 tane kart?

3 Cümlenin devamını tamamlayın: “Kredi kartımın son ödeme gününü...”

a) Ben belirlerim.

b) Adımı unuturum, son ödeme gününü unutmam.

c) O kadar çok tarih var ki aklımda tutmam.

Her güzel şeyin bir sonu var. Alışverişi yaptın, aldıklarını tepe tepe kullandın, eh parasını ne zaman ödeyeceğini bilmek senin görevin. Doğru cevap B. Adını unut, son ödeme tarihini unutma!

4 Kredi kartı limitini biliyor musun?

a) Aylık gelirimin 2 veya 4 katı kadar.

b) Benim gönlüm zengin. Limitsizim.

c) Ne kadar harcarsam, o kadar.

Haberin Devamı

Önce al, sonra öde. Kredi kartının çalışma sistemi bu. Ama bunun bir sınırı var. Banka, yasalar çerçevesinde sana bir limit veriyor. Limitin gelirinden yüksek olabilir. Aman dikkat! Kendini limitin kadar zengin sanma. Doğru cevap: A.

5 Taksitle aran nasıl?

a) Çok iyi anlaşırım.

b) Hayatı bile taksit taksit yaşıyorum.

c) Sadece yüksek tutarlarda taksit kullanıyorum.

Şubat ayından beri yasa var, 9 taksitle sınırlandı harcamalar. Ondan önce 10 liralık alışverişi bile taksitle yapacak hale gelmiştik milletçe. Kendini kandırma. Beyaz eşya, yüksek tutarlı harcamalar için taksiti tercih et. Doğru cevap: C.

6 Cümlenin devamını tamamlayın: “Borcumun...”

a) Tamamını öderim.

b) Asgari ödeme hayat kurtarır.

c) Allah ne verdiyse onu öderim.

Tabii ki doğru cevap A. Ödeyemeyeceğin borcun altına girme. Ayağını yorgandan sarkıtma. Yapamıyor musun? Hiç denedin mi? Hadi diyelim denedin. Elin sıkışık. O halde ne yap et, asgariden fazlasını öde. Faiz üstüne faiz biner. Sonra hiç altından kalkamazsın.

Haberin Devamı

Yurdışında ne varsa bizde de var

Bir alırken bin düşün

SORU: Patronum yurtdışına götürecek beni. Hayatımda hiç gitmedim yurtdışına. Hanım bir şey ister, çocuklar oyuncak ister. Kredi kartımı kullanayım diyorum. Ne yapmam gerek?* Mustafa

CEVAP: Baştan söyleyeyim, yurtdışında ne varsa, çok şükür bizde de var. Sakın ha kendini kaptırıp, bol keseden harcama. Gönül herkesi mutlu etmek ister ama iş borç ödemeye gelince kimsenin eli cebine gitmez. Borcunla baş başa kalıp, ‘Ne yapacağım?’ diye düşünmemek için bir alırken bin defa düşün. Ülkemizdeki bankaların hepsinin hem kredi kartı hem banka kartları yurtdışında kullanılabilir. Hangi kartını kullanacaksan, bankanı ara ve kontrol et. Şayet banka kartı kullanırsan yani hesabındaki paradan anında harcama yapmak istersen bunun için o para cinsinden hesabının olması gerek. Diyelim sana dolar lazım. Bunun için bir dolar hesabı aç ve paranı dolar olarak tut hesabında. Kura dikkat et. İyi tatiller...

KORKMA DİKKATLİ OL!

SORU

Üniversite eğitimim için ailemden ayrı yaşıyorum. Aynı zamanda çalışıyorum. Kredi kartımı kaybetmekten korkuyorum. Çalınsa ya da kaybolsa ne yapmalıyım? * Pelin

CEVAP:

Korkma ama dikkatli ol. Sadece kredi kartı değil, tüm belgelerine ve parana dikkat et. Küçük bir cüzdanın olsun. Gerekirse cebine sığacak şekilde bir cüzdan kullan. Böylece çantanı bir yerde unutsan, cüzdanın cebinde olur. Abla tavsiyesi. Ben okurken öyle yaptım. Umarım olmaz ama çalınma ya da kaybolma durumunda yapman gerekenler şöyle:

* Kart hangi bankaya aitse ara ve kartın kaybolduğunu ya da çalındığını söyle.

* Banka hemen kartı kullanıma kapatır.

* Bankanın numarasına hızlıca ulaşabilmek için cep telefonuna numarayı kaydet.

* Şayet kartınla birlikte nüfus cüzdanını, okul kimliğini vs. kaybettiysen polise giderek tutanak tuttur. Senin yerine biri kimliğini kullanırsa, başın belaya girer. Okulda başarılar...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder