Tamer Heper Kredi türü önemli
HABERİ PAYLAŞ

Kredi türü önemli

SORU:Bir bankadan ihtiyaç kredisi kullandım. Kredi teminatı olarak benden ipotek aldılar. Bir süre sonra taksitleri peşin ödedim ancak ben taksitleri peşin ödeyince benden erken kapama ücreti tahsil ettiler. Bankaya yazı ile başvurup benden erken ödeme tazminatı alamayacaklarını dolayısı ile iade etmelerini istedim, bana yanıt dahi vermediler. Hakem heyetine başvurdum, erken ödeme tazminatı alınabileceğini söylediler. Şimdi ben tüketici mahkemesinde dava açabilir miyim? M.Ç.

CEVAP[[HAFTAYA]]

Şu tüketici mevzuatı ne kadar karışık hal aldı bir bilseniz. Okuyucumun başına gelen de bu karışıklıktan kaynaklanıyor. Bu karışıklık tüketici hakem heyetlerine başvuruları da patlattı. Hakem heyetleri karar vermek için yetişemez oldular.

Haberin Devamı

Şimdi ben aşağıya yasa maddelerini alacağım, olay anlaşılacak. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 22’nci maddesi ile başlayan bölümün başlığı ‘tüketici kredileri’dir.

Yani bu bölümde mesken kredisi dışındaki ihtiyaç kredileri düzenlenmiştir. Bu bölüm içinde bulunan 27’nci madde şöyledir: “Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir.

Bu hallerde kredi veren erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.” Görüldüğü gibi tüketici kredilerinde erken ödeme tazminatı yok.

Şimdi başlığı ‘konut finansmanı’ olan bölüme bakalım. Bu bölümün içinde bulunan 37 maddede şöyle bir fıkra var: “Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek sureti ile bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir.

Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansman kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1’ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2’sini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.” Gördüğünüz gibi şartlar bunlar ve ifadeler açık.

Haberin Devamı

Kullandığınız kredi tüketici olduğu durumda erken ödeme tazminatı ödenmeyecek. Bunun için kredi sözleşmesine bakmak lazım, size ödenen kredi ne kredisi. Şayet tüketici kredisi ise elbette tüketici mahkemelerine başvurmakta yararınız var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder