Tamer Heper Kusursuz ama suçlu!
HABERİ PAYLAŞ

Kusursuz ama suçlu!

Haberin Devamı

Emekli bir çalışanım. Emekli maaşımdan destek primi kesiliyor. Bir gün “Destek primi kalkacak” denildi, kalkmadı. Bir başka gün “Faizi silinecek, affa uğrayacak” denildi yine olmadı. Biz bu destek priminden ne zaman kurtulacağız? L.B.

Değerli okuyucum destek priminin kesilmeme imkanı var, siz çalışma hayatını terk edersiniz, evinizde köşenize çekilir suya sabuna dokunmayan bir hayat sürmeye başlarsınız, işyerinizde çalışan varsa onları da işsiz güçsüz bırakırsınız, devletin size vereceği üç kuruş emekli maaşı ile yarı aç yarı tok yaşarsınız, sizden sosyal güvenlik destek primi kesmezler. İşte size yanıt. Sosyal devletin görevi herkese insanca yaşama imkanı sağlamasıdır. Yukarıda saydıklarım, ‘emeklisine insanca yaşama imkanı sağlayamayan devletin vatandaşı görmek istediği hal’dir.

[[HAFTAYA]]

Ancak aç kalmamak için çalışacaksa, emeklinin maaşından yüzde 15 destek primi kesilecektir. Bu desteğin nereye gittiği, kime destek olduğu da meçhuldür. Destek ihtiyacında olan bizatihi emeklinin kendisi iken, onun üç kuruşluk maaşından bir de destek primi kesilmektedir ki utanç verici bir uygulamadır. Ben bunun anlamını bugüne kadar çözememişken bir de ‘ödenmeyen destek primi’ne faiz ve ceza işletiliyor.

Bu husus ise tam anlamı ile tüy dikmektir. Nedeni şu: Sosyal güvenlik destek primi, vatandaşın eline sayılan paranın içinden vatandaşın gidip ödediği bir para değil. Yani Gelir Vergisi gibi parayı elinize alıp kurum hesabına yatırmıyorsunuz. Size emekli maaşı bağlayan kurum, emekli maaşınızı öderken kendisi bu parayı kesiyor, kalanını hesabınıza yatırıyor. Yani destek primi borcu olanlar bu parayı kasten, bilerek yatırmamış değil. Kurum kesmemiş.

Yani vatandaşın, kesilmemesinden dolayı bir kastı veya kusuru yok. Emekli vatandaş zamanı geldiğinde gider bankadan adına yatırılan parayı alır. Bu para sabit dahi değildir. Her ay değişir. Yani emekli kaç para emekli maaşı aldığını tam olarak bilmez. Şayet destek primi kesilmedi ise bunda kabahat kurumun veya kurum çalışanınındır.

Hal böyle olunca olayda kusuru olmayan emekli niye ceza öder? Cezayı, kural olarak kusurlu kimse öder. Bu olayda emeklinin kusuru yok ama cezayı emekli ödüyor. Ödemeyi yapan kusurlu ama kimse ona yanaşmıyor. Bu mudur adalet? Şimdi destek primi borcuna af geldi ama hem ana para hem de gecikme zammı ile birlikte ödeyeceksiniz. Ne af ama. Peki emekliyi zarara uğratan kuruma ne yapılacak? Hiiç. İşte size sosyal güvenlik destek priminin iç yüzü, kurtul kurtulabilirsen. Yani kusursuzsun ama itiraz etme suçlusun!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder