Tamer Heper MADDİ YARARINIZ OLUR
HABERİ PAYLAŞ

MADDİ YARARINIZ OLUR

On yıl çalıştığım işyerinde SSK kaydının yapılmadığını öğrendim ve hizmet tespit davası açtım. Kazanırsam ne kadar maddi yararım olur? M.Ç.

Hizmet tespit davası, işyerinde çalışıp da SSK’ya (SGK) bildirilmeyen sürelerin hizmetten sayılması için açılan davalardır. İşçinin kuruma bildirilmeden çalıştırıldığı süreler dava sırasında ispatlandığı takdirde mahkeme ilk işe giriş tarihinden itibaren kuruma kaydının yapılması gerektiğine karar verir. İşçi ise bu nedenle on yıllık çalışma süresini SGK açısından kazandığı için emeklilik durumu ilk işe başladığı tarih itibariyle, şayet bu işyerinde çalışması ara çalışması ise prim ödeme gün sayısını mahkemece kabul edilen süreyi eklemek sureti ile hesaplanması imkanına kavuşur.

Haberin Devamı

Elbette on sene bu işler için önemli bir süredir. Bitmedi, ayrıca işçi işyerinden ayrılış sebebine bağlı olarak şayet kıdem tazminatına hak kazanacak ise bu hakkı da elde eder. Tabii bu hususlar, böyle bir mektupla hesaplanacak hususlar değildir. Hesapta, işçinin son aldığı ücret ve elde ettiği parayla ölçülebilen sosyal haklar önemli rol oynadığı için bunların bir bilirkişi tarafından hesaplanması gerekir.

İşçinin, SSK’ya bildirilmemiş olması kıdem tazminatı hakkının kaybına neden olmaz. Açılacak davada bu haklar talep edilir ve yukarıda söylediğim gibi hakedilen mebla bilirkişi tarafından hesaplanır. Okuyucuma çevresi, bu davayı kazanacağını söylemiş. Hadi bakalım hayırlısı olsun önce şu davayı bir kazanın, gerisi gelir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder