Tamer Heper Maaş kesilmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Maaş kesilmemeli

Haberin Devamı

Eşinden boşanıp, ancak birlikte yaşayan ve yetim maaşı alan birini tanıyorum. Bunu şikayet etsem ne ceza görür? Sizin yazınızı okuyan birkaç kişi belki bu yola başvurmaktan vaz geçer diye düşünüyorum. D.D. Bana bu konu çok soruldu ve yanıtını verdim. Ancak aradan bir süre geçti yineleyeyim. Kocasından boşanıp birlikte yaşayanlara yetim maaşı tekrar bağlanır. Ancak bu durumu tespit edilenlerin maaşı kesilir, ödenenler faizi ile birlikte geri istenir. Bu mevcut durum. Peki benim köşemi okuyanlar bundan vaz geçer mi? İşte o şüpheli.

[[HAFTAYA]]

Çünkü ben bu durumda olanların maaşının kesilmemesi gerektiğini savunuyorum. Zira kanun boşanan veya eşi ölenler için bu hakkı tanımış. Burada bakılması gereken husus, boşanıp boşanmadığıdır. Boşandı ise maaşı hakeder, o kadar. İster eski kocası ile ister bir başkası ile isterse tek başına yaşar. Biz ahlak bekçisi değiliz, kanunun uygulayıcısıyız. Şayet kanun, ‘yalnız yaşayanlara maaş bağlanır’ deseydi o zaman haklısınız, böyle bir şey zaten mantıksız olurdu ama eşi ile nikahsız yaşayanın maaşının kesilmesi de bu kadar mantıksız.

Deyin ki vatandaş eşinden boşandı ama bir başkası ile birlikte yaşıyor. Onun maaşı kesilmiyor. Peki aradaki fark ne? Tabii bu anlattıklarım benim benimsediğim durum. Ancak tatbikatta, bu yöndeki en küçük ihtimalde dahi maaş kesiliyor. Deyin ki taraflar birlikte yaşamıyor ama çocukları var. Erkek zaman zaman gelip çocukla birlikte oluyor. Bunu dahi birlikte yaşama kabul edip maaş kesintisi yapıldığı oluyor. O zaman şu sonuca varıyoruz. Maaş kesmek için birtakım bahaneler aranıyor. Nitekim, emeklilerin durumunu düzeltmek yerine bana başvuran pek çok emeklinin birtakım bahanelerle maaşlarının yarısının kesildiğini görüyorum. Bu durum da şüphelerimi güçlendiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder