Tamer Heper Maddi sorumluluk var
HABERİ PAYLAŞ

Maddi sorumluluk var

Haberin Devamı

İşyerimde çalışan kaza yaptı bir kişi öldü. Benim işveren olarak sorumluluğum var mı? Çalışana rücu edebilir miyim? H.H.

İşyerinde meydana gelen kazadan işverenin sorumluluğu vardır. Ancak böyle bir olayda sorumluluğu ikiye ayırmam lazım. Birincisi maddi sorumluluk ikincisi cezai sorumluluk. Önce maddi sorumluluk: Bunun bir adı da kusursuz sorumluluktur. İşyerinde kazaya neden olan bir başka işçi ise olayın oluşmasına işverenin bir katılımı yoktur. Ancak katılımı olmasa bile yani kusuru bulunmasa bile maddi tazminat yönünden sorumluluğu var kabul edilir.

[[HAFTAYA]]

Bu yüzden de ölen işçinin yakınlarına tazminat ödemeye mahkum edilir. Bu ödemelerin içinde maddi tazminat (ölen için yapılan masraf ile destekten yoksun kalma tazminatı) ile manevi tazminat vardır. Manevi tazminat ölüm nedeni ile acı duyanlara ödenir. Sonradan işçiye rücu dahi mümkündür ama tatbikatta çok işe yaramaz. İkinci sorumluluk ceza sorumluluğudur. Ancak burada maddi sorumluluk gibi işverenin kusursuz sorumluluğundan söz edilmez. Kazaya ve ölüme neden olan işçinin davranışına, ölenin buna katkısına uygun olarak ölüme sebep olana bir ceza tayin olunur. İşverene ise açıkça kusuru bulunmadığı müddetçe ceza tayin olunmaz. Yani işverenin sorumluluğu maddi sorumluluktur, cezai sorumluluk değildir. Bu anlattıklarım aracını şoföre kullandıran araç sahipleri için de geçerlidir. Çoğunlukla araç kazaları bu kapsama girdiği için hatırlatma ihtiyacı duydum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder