Tamer Heper Mahkeme kararı gibi
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme kararı gibi

Haberin Devamı

Kredi kartı için yıllardır kart ücreti tahsil olundu. Banka, bunun iadesi için yaptığım başvuruyu reddetti. Hakem heyetine başvurdum, hakem heyeti Ağustos’ta iade kararı verdi. Bankaya dilekçe ile başvurdum, ancak dilekçemi almayı reddettiler. Ben nasıl bir işlem yapmalıyım? Dilekçeyi almayı reddetmek doğru mu? E.I.

Bizde 3071 sayılı bir kanun var. Bu kanun ‘Dilekçe Kanunu’. Diyor ki: “Bu kanun, Türk vatandaşları ve Türkiye'de ikamet eden yabancılar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idari makamlara yapılan dilek ve şikâyetler hakkındaki başvuruları kapsar.” Sonra dilekçelerin alınmasının hatta belli süreler içinde yanıt vermenin de mecburi olduğunu ifade eder.

Madde içinde dilekçe verilecek yerler Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idarî makamlar olarak gösterilmiştir. Evet bu yasadaki düzenleme kamu kurumlarını işaret etmektedir ama bir dilekçe vermenin, bu maddelerle kıyaslandığında bir hak olduğu sonucunun çıkarılması lazım. Bu vatandaş bu bankaya noterden ihtarname gönderseydi, banka bunu almayacak mıydı?

Yani vatandaş illa noterde 100 TL masraf mı yapsın? Bu işin dilekçe kısmı. Bir de paranın iade faslı var. Tüketici Hakem Heyetleri kararları mahkeme ilamı gibi işlem görür. Yani uyulması şart olan kararlardır. Dolayısı ile elde böyle bir karar varken buna uyulması gerekir. Yani vatandaşa ödeme yapılması gerekir. Ödeme yapılmazsa bu kararlar ilamlı icra şeklinde icra takibine konu yapılabilir.

Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz etmek mümkündür ama bu itiraz dahi ödemeyi durdurmaz. Ödemenin durması için ayrıca mahkemeden tedbir kararı alınması gerekir. Okuyucum mektubunda hakem heyeti kararının Ağustos 2015 olduğunu da yazmış. Bu durumda itiraz süreleri geçtiğinden elindeki kararı icra takibine konu yapmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder