Tamer Heper Mahkeme tedbir kararı verir
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme tedbir kararı verir

Dedemin tapulu bir gecekondusu vardı. Dayım dedem hayattayken ona bir şeyler imzalattırmış ve evin yüzde 60’ını üzerine geçirmiş. Sonra diğer mirasçılar bu durumu görünce mahkemeye verdik. Fakat dayım da evin arkasındaki bir parseli aldığını söyleyip diğer mirasçılardan para talep ediyor. Bunun için o da dava açtı. Şimdi dedem öldü. Bu durumda dedemden kalan evin satılmasını veya hile ile el değiştirmesini nasıl önleriz? C.R.

Dede hayatta iken yapılan sözleşmenin ne olduğunu bilmek çok önemli. “Evin yüzde 60’ını dayım aldı” demekle işin mahiyeti anlaşılamıyor, zira müteahhit kesimi devrede. Dolayısı ile sanki dedeniz bir ‘kat karşılığı inşaat sözleşmesi’ imzalamış gibi bir izlenim edindim. Müteahhide yüzde 40 verilmiş, dedenize de yüzde 60 pay bırakılmış olabilir. Şayet olay sadece bu ise dedenize bırakılan yüzde 60 bugün mirasçıların payı. Ancak cümle içinde yüzde 60 payın dayınız üzerine geçirildiği ifadesi geçiyor. Şayet böyle ise evet bu dava konusu yapılır.

Haberin Devamı

Nitekim aranızda böyle bir dava var. Aranızdaki bu davanın mahiyetini bilemiyorum ama büyük ihtimalle tapu iptali ve tescil talebi ile açılmış bir dava. Böyle bir davada ihtilaflı gayrimenkul üzerine mahkemece tedbir koyulmalıdır ki gayrimenkul hissesi el değiştirmesin. Sizin bu dava süreci içinde gayrimenkulün el değiştirmesi endişesini taşımanız doğal. İşte bunun önüne geçilmesinin tek yolu mahkemece tedbir kararı verilmesidir. Mahkemeden talep edin, gayrimenkulün kendisi ihtilaflı olan hallerde bu tedbir verilir ve tapuya işlenir, böylece devir önlenir.

Arka tarafta alınan parsel, kim tarafından alındı ise onun malıdır. Dolayısı ile mirasçıların ortak olma mecburiyeti yoktur. Bu hususta açılan davanın mahiyetinin farklı olduğunu düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder