Tamer Heper Malik değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Malik değilsiniz

Haberin Devamı

Babam 1980 yılında bir arsa satın almış ama tapusunu almamış. Bunun üzerine bir ev yaptık oturuyoruz. Çevremizde tapu almadan oturan 22 kişi daha var. Şimdi tapu sahipleri bizden yeniden para istiyor. Ne yapabiliriz? İ.Y.

Bir gayrimenkule sahip olmak demek tapusunu almak demektir. “Gayrimenkulü aldım ama tapusunu almadım” demek de “Bu yere sahip olmadım” demektir. Dolayısı ile babanız bu yeri almış gibi ama sahip olmamış. Hatta anlaşılan o ki tapusu birilerinin üzerinde. Yani sizler birinin malı üzerinde oturuyorsunuz. Hukuki durum bu.

[[HAFTAYA]]

Gayrimenkuller herhangi bir menkul (taşınabilir mal) gibi parasını verip sahip olunmaz, mutlaka tapuda devir işleminin yapılması lazım. Hâlâ yapılan bir yanlışı da hatırlatmak isterim. Bir gayrimenkul noterden de alınıp satılmaz. Mutlaka tapuda alım satım yapılmalıdır. Şimdi sizin durumunuz bir nevi işgalci gibidir. Şimdi sizden para isteniliyor. Ya bir bedel verin bu yeri size satalım diyorlar veya ecrimisil dediğimiz kullanma bedeli talep ediyorlar. Yani bir nevi kiracı gibi olacaksınız. Şayet talep bu ise ve siz talep edilen kullanma bedelini ödemezseniz dava açarak alacaklar. Hukukumuzda belli sürelerde kullanma halinde gayrimenkule malik olma hali vardır. Ancak bunlar için getirilmiş belli kurallar vardır. Birilerinin tapulu malını kullanarak onun sahibi olunmaz. Bu şekilde sahiplenme müddetine iktisabi mürurzaman denilir ama bu da sizin için geçerli değildir. Sonuç olarak hukuken siz bu yerin sahibi değilsiniz. Bunun için tapulu maliklerle en makul şekilde anlaşma yoluna gidin derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder