Tamer Heper Malın mı var derdin var!
HABERİ PAYLAŞ

Malın mı var derdin var!

Haberin Devamı

Annem ve teyzeme babalarından büyük meyve bahçeleri miras kalmıştı. Annem de teyzem de öldü. Buralar biz kardeşlerle teyzemin çocuklarına kaldı. Teyzemin çocukları bu yerlere yerleşti ve hatta bir ev kondurdu, bizi bu yerlere sokmuyorlar. Bunlara karşı yasal hakkımız nedir? Mesela kira isteyebilir miyiz? O.G.

Bu yerler sizlere miras kaldığına göre şimdilik sizler bu yerlerde iştirak halinde yeni tabirle elbirliği mülkiyeti durumunda maliksiniz. Elbirliği mülkiyetinin özelliği şudur: Paylar ayrılmadan, tüm hissedarlar gayrımenkulün her tarafına maliktir ve bu yerler için yapılacak her türlü hukuki muamelenin geçerli olabilmesi için tüm hissedarların bu hukuki işleme katılması şarttır.

[[HAFTAYA]]

İçlerinden herhangi biri “Bu yerde şu kadar hissem var, ben hisseme düşen payı satarım veya bu payı dilediğim gibi kullanırım” diyemez. Mesela sizin olayınızda olduğu gibi gelip de bir ev yapamaz. Zaten bu ev ruhsatlı ve izinli de olamayacağı için müdahalenin önlenmesi davasına konu yapılabilir. Geleyim kira meselesine. Her ne kadar aranızda yapılmış bir kira sözleşmesi yoksa ve bu nedenle kira ilişkisi kurulmadığı için bir kira talebi söz konusu olmayacak ise de bir kira ilişkisi kurulsaydı bu yerden ne kadar kira geliri elde edecek iseniz o kadar parayı ecrimisil adı altında yani kullanma bedeli adı altında bu kişilerden isteyebilirsiniz. Peki bu iş böyle ihtilaflı olarak nereye kadar gidecek? Sonsuza kadar gitmez elbette. Bu durumda da (biraz fazla teknik bir çözüm olarak) yukarıda sözünü ettiğim iştirak halindeki mülkiyeti yani elbirliği mülkiyetini mahkeme kararı ile müşterek mülkiyete yani paylı mülkiyete çevirmek mümkün. Bu halde hisselerin satışı mümkün olabileceği gibi tasarruflar da artık tüm ortakların katılımı ile değil sayı ve hisse çoğunluğu ile yapılacak. Bir de daha basit bir önlemden söz edeyim. Ortaklığın giderilmesi davası açarak, bu arazilerin paylaşılması talep olunur. Şayet hukuki olarak ve teknik olarak arazi parsellere ayrılabiliyor ise ortaklar arasında yeni parseller oluşturularak paylaştırılır veya satılarak parası paylaştırılır. Aksi halde bu günkü hali ile ihtilaf sürer gider. Yani neredeyse diyeceğim ki “Malın mı var, derdin var!”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder