Esra Karayel Maliyet düsürülmeli
HABERİ PAYLAŞ

Maliyet düsürülmeli

Küresel borsalara paralel hareket eden Borsa İstanbul gelen satışlarla geçen hafta değer kaybıyla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul, yurtdışı gelişmelere bağlı hareket etti. Piyasalarda en önemli gündem maddesi, Amerika’da açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisiydi. Söz konusu veri beklentilerin çok altında kaldı Çin’de açıklanan sanayi kârlılığı verisi ve Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar da borsalarda yönde etkili oldu.

Dalgalı seyire devam

Siyasi gerilimin tırmanması ekonomiye olan güveni sarsıyor. Endeks destek ve dirençleri arasında hareketlerine devam ediyor. Borsa İstanbul’da endeks, yüzde 0,28’lik değer kaybıyla 74 bin 396’dan kapanış yaptı. Para piyasalarında bu hafta yurtiçinde reel kesim güven endeksi ve Eylül İmalat sektörü büyüme verileri takip edildi. Ayrıca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti de piyasalar tarafından takip edildi. Yurtiçinde bozulan moraller dolarda yönde tetikleyici oluyor. Dolar/TL cuma gününü 2.98’den kapattı..

Faizler dar bantta


Piyasada gösterge olan iki yıllık vadelş bonoda faizler yüzde 11.44-11.47 seviyeleri arasında hareket etti. Haftayı 11.41 seviyesinden sonlandırdı.

[[HAFTAYA]]

Yatırımcıların bu dönemde kârda oldukları hisseleri satıp desteklerinden yerine koymalarında fayda var

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da bu hafta da yurtiçi ve yurtdışında açıklanacak ekonomik verilere odaklı seyir izleyeceğiz. Yatırımcıların yeni pozisyon açmadan kârda oldukları hisselerde satışa geçip detek seviyelerinden hisseleri yerine koymaları en doğru hareket.

İlk direnç 75 bin


Endekste ilk önemli direnç 75 bin 300 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye yüksek hacimle kırılırsa ikinci direnç 76 binde. Olası geri çekilmelerde ise ilk destek 74 bin seviyesinde görürüyor. Önemli destek seviyesi ise 73 binde gözüküyor. Para piyasalarında faiz ve dövizde Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar önemli. Yurtiçinde açıklanacak ekonomik veriler de faizlerde yön belirlemede etkili olacak. Dolar/TL’de yukarı yönlü haraketlerin tekrarlaması muhtemel gözüküyor.

Önemli direnç 3.05


Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 3.05 geçilirse ilk etapta 3.08 seviyesi test edilebilir. Faiz cephesinde ise gösterge vadede faizler yüzde 11.30-11.45 seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Tahvil İhracı olacak

Soru: Net Holding’in tahvil ihracı nasıl olacak? Hikmet SEVİL/İstanbul Cevap: Net Holding Yönetim Kurulu büyüme hızı ile doğru orantılı finansman ihtiyacını gidermek ve başlamış olduğu yatırımlardaki öz kaynak ihtiyacını karşılamak amacıyla 600 milyon TL’ye kadar, 6 aydan 3 yıla kadar vadeli, yurtiçinde, bir veya birden çok seferde, halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satış şeklinde tahvil ihraç edilmesine karar verdi.

Kısa vadede yön yatay


Soru: Migros’ta mağaza açılışı devam ediyor mu? Kısa vadede hissede yön nedir? Selçuk GÜMÜŞ/İstanbul Cevap: 12 adet Migros, 7 adet Migros Jet, 1 adet 5M Migros ve Makedonya’da 1 adet Ramstore formatında toplam 21 adet satış mağazası Eylül’de hizmete açıldı. 30 Eylül 2015 itibariyle Şirketin mağaza sayısı yurtiçinde bin 305 ve yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 47 olmak üzere toplam bin 352 oldu. Hissede teknik olarak kısa vadede yön yatay gözüküyor.

Kredi anlaşması imzaladı

Soru: Turkcell’i 2 aydır tutuyorum. Az kâr ettim. Seçim sonrası satmayı planlıyorum. Şirketle ilgili son bilgiler nedir? Murat TEKİN/İstanbul Cevap: Turkcell, Çin Politika Bankası China Development Bank (“CDB”) ile Grubun mevcut borçların yeniden yapılandırılması için 500 milyon euro’ya kadar 2 yıl kullanım periyodu olan ve altyapı yatırımlarında Çin’den yapılacak alımların finansmanı için 750 milyon euro’ya kadar kredi anlaşması imzaladı. Hissenizi satım zamanınızı maliyetinize ve getiri hedefinize göre belirlemenizi tavsiye ederim.

Gelişmeler önemli


Soru: Zorlu Enerji’de yeni bir haber var mı? Dursun CANPOLAT/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji, 3000MW üzeri üretime alım garantisi verilmesi gibi olumlu değişiklikler yapıldığı takdirde güneş enerjisine en az 500 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket 2007’den beri rüzgar jeotermal ve hidroelektriğin dahil olduğu yenilenebilir enerji projelerine yoğunlaşmış ve verimsiz çalışan termik santral kapasitesini azaltmaya başlamıştı. Haber olumlu gözüküyor.

Birleşme oranı belli oldu

Soru: Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik devir ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz. Turgut KESKİN/İstanbul Cevap: Hürriyet Gazetecilik’in Doğan Gazetecilik’i devir alması suretiyle birleşilmesi işlemiyle ilgili uzman kuruluş raporuna göre, birleşme oranı yüzde 57.7 olarak belirlendi. Bu kapsamda birleşme İşleminde DGZTE pay sahiplerine tahsis edilmek üzere HURGZ bünyesinde yapılacak sermaye artırım tutarının 404.5 milyon TL olması ve buna bağlı olarak 1 adet DGZTE payına 3,85 adet HURGZ payı verilmesi (değiştirme oranı) uygun bulundu.

Haberin Devamı


KAP’ta açıklamalar var

Soru: Alkim hissem var. Son gelişmeler nedir? Yeni bir anlaşma var mı? Duygu ACAR/İstanbul Cevap: Alkim Ankara-Çayırhan sodyum sülfat tesisinin kapasite artışı yatırımında kullanılmak üzere 5 milyon euro tutarında 2 yılı ödemesiz 5 yıl vadeli yatırım kredisi sözleşmesi imzaladı. Şirket, Çayırhan tesislerindeki mevcut 150 bin ton kapasitesini toplam 12 milyon euro yatırım tutarı ile 330 bin tona artırmayı hedefliyor. Konu ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (www.kap.gov.tr ) sitesinden takip edebilirsiniz.

Bir seferlik kâr yazabilir

Soru: Akenerji yeni bir anlaşma yapmış. İçeriği nedir? Semih DEMİR/İstanbul Cevap: Akenerji 21 Eylül’de 80MW kurulu gücündeki Akocak hidroelektrik santralini ve ilgili ekipmanının satışı konusunda alıcı tarafla sözleşme hükümleri üzerinde mutabakat sağlanmış olduğunu, satış sözleşmesi ile ilgili prosedürel işlemlere başlandığını duyurmuştu. Daha sonra sözleşme bedelinin KDV dahil 95 milyon dolar olacağını açıkladı. Şirketin bu satışla ilgili yılın son çeyreğinde bir sefere mahsus kâr yazabilir.

Kömür alım sözleşmesi yaptı

Soru: Odaş bir sözleşme yapmış. Bilgi verir misiniz? Eyüp KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Odaş Enerji, yüzde 92 iştiraki olan Çan Kömür ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasında Çan Linyitleri Müdürlüğü’nden toplamda 1 milyon ton olmak üzere kömür alımı çerçeve sözleşmesi imzaladı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder