Tamer Heper Mantolama ihtiyacı olmayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Mantolama ihtiyacı olmayabilir

Haberin Devamı

Bir apartmanın zemin katında işyerimiz var. Apartmandan bağımsız girişi var, binadaki asansör, otomat gibi ortak tesisleri kullanma ihtiyacımız yok. Bu yıl binada asansör değişecek, mantolama yapılacak. Biz ortak giderlere yüzde 50 nisbetinde katılıyoruz. Şimdi asansör ve mantolama giderine katılacak mıyız? Yanıtlarınızda yönetim planına bakın diyorsunuz, yönetim planında neye bakacağız? S. K.

Önce genel kuralı söyleyeyim sonra özel kurallara ve sizin binanıza geleyim. Genel kural olarak binadaki tüm bağımsız bölümler ortak gidere katılır. Aksine sözleşme yoksa ortak giderlere arsa payı oranında katılınır, herhangi bir bağımsız bölüm maliki gidere neden olan ortak yeri veya tesisi kullanmadığı veya kullanma ihtiyacı bulunmadığı gerekçesi ile ortak gidere katılmaktan kaçınamaz.

[[HAFTAYA]]

Yani siz zemin katta bir işyeri işletiyor olmanıza rağmen asansör giderine katılırsınız. Ancak ortak giderlere katılmanın sair şekilleri olabilir. Bunlar yönetim planı ile belirlenir. Örneğin, asansör giderine zemin kat bağımsız bölüm maliklerinin katılmayacağı hüküm altına alınabilir. Bu hükümlere de uyulur. Şimdi gelelim sizin durumunuza. Şayet yönetim planınızda sizin için özel bir hüküm yok ise asansör giderine de mantolama giderine de katılacaksınız. Peki yönetim planında neye bakacaksınız? Planda, ‘bağımsız bölüm maliklerinin ortak gidere katılması’ başlığı altında bir madde bulunabilir. Bu başlık, ‘bağımsız bölüm maliklerinin sorumlulukları’ da olabilir ama bir maddede mutlaka bağımsız bölüm maliklerinin ortak giderlere katılma şekli belirtilmiştir. Bu yönetim planları her binaya özel olmalıdır. Dolayısı ile başlığı da farklı olabilir ama katılım şekli belirlenmiştir. Bu maddeye bakarak ortak gidere katılıp katılmayacağınız, katılacak iseniz ne oranda katılacağınız yer alıyor olabilecektir. Nitekim ortak giderlere yüzde 50 oranında katıldığınıza göre böyle bir açıklamaya rastlayacağınız büyük ihtimal. Siz yeter ki yönetim planını ele alın. Hiçbir açıklama göremezseniz bu giderlere arsa payı oranında katılacaksınız. Arsa payınızı da tapu senedinizde göreceksiniz. Şunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Mantolama konusunda aceleci davranmayın, komşularınızı uyarın, önce binanızın projesini bir bilene inceletin, yapımı aşamasında mantolama ihtiyacı duyulmayacak bir imalat yapılmış olabilir. Bu durumdaki binlerce bina boşuna masraf yapıp mantolama yaptırma modasına kendilerini kaptırmaktadırlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder