Esra Karayel Merkez'den kritik karar
HABERİ PAYLAŞ

Merkez'den kritik karar

Haberin Devamı

Piyasalarda Amerika’nın ekonomik ve Yunanistan’ın borç sorununa yönelik gelişmeler etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da geçen hafta yurtdışı gelişmeler etkiliydi. Amerika ekonomik verileri izlendi. Yunanistan’ın borç sorununa yönrelik gelişmeler takip edildi. Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları da dış borsalarla birlikte endeksin yönünde etkili oldu. Hafta genelinde geçen yazımda belirttiğim gibi endekse alımlar geldi

Hisse bazlı hareketler yaşandı

Endekste yurtiçinde bilançosu iyi açıklanan hisselerde yukarı hareketler gerçekleşti. Bu gelişmelerle endeks, haftayı 85 bin 488 puandan kapattı. Para piyasalarında yurtdışı veri akışı takip edildi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın ‘Enflasyon Raporu Sunumu’ takip edildi. Sunumda enflasyon beklentilerinin korunması ve faiz indirimlerinin devam edebileceğine dair söylemin sürdü. Bu durum faiz tarafında gerilemeye neden olmaya devam etti.

Türk Lirası değerlendi

Tahvil ve bono piyasasında hafta genelinde satıcılı seyir vardı. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.22’den kapanış gerçekleştirdi. Dolar/TL ise cuma gününü 2.45’ten kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Merkez Bankası’nın faiz kararı haftanın önemli gündem maddesi olarak bulunuyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda bu hafta en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın salı günü toplantısı olarak bulunuyor. Son toplantısından bu yana piyasada oluşan koşullar, faiz indirim kararını zorlaştırdı. Türk Lirası’nın zayıflaması, petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü yukarı hareketler, durumu zorlaştıran gelişmelerin başında geliyor.

İndirim gelmeyebilir

Merkez’in kararına göre oluşan koşullar, borsada yönde etkili olacak. Teknik olarak endekste kritik direnç seviyesi 86 bin 500’de bulunuyor. Para piyasalarında da en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın faiz kararı olarak bulunuyor. Piyasada son gelişmeler faiz indirim ihtimalini azalttı. Bununla birlikte Merkez yönetimine indirim yapmadığı için son aylarda gelen sert eleştiriler ve baskılar da söz konusu. Yatırımcıların gelişmeleri yakından takip etmelerinde fayda var.

Dolarda direnç 2.46


Teknik olarak dolar/TL’de 2.46 seviyesi kırılırsa önemli direnç 2.48 gözüküyor. Aşağı yönlü hareketlerde ise önemli destek ise 2.45 olarak bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vade için olumlu

Soru:
Coca Cola İçecek hedeflerini açıklamış. Bilgi verir misiniz? Murat ANIL/İstanbul Cevap: Coca-Cola İçecek üst düzey yetkilileri tarafından önümüzdeki 3 yıl içinde Multan, İslamabad ve Karaci’de fabrikalar inşa edileceği ifade edildi. Bu sayede ülkedeki üretim kapasitelerini 1.5 katına çıkarılacağı belirtildi. Açıklamalar uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor.

Vergi gideri etkiledi

Soru: Ford Otosan’ın kârı beklentimin altında gerçekleşti. Bilançosuna yorumunuz nedir? Şirketin 2015 hedefleri hakkında bilgi alabilir miyim? Salih KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Ford Otosan 2014 dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 5 düşüşle 119 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Artan ciroya ve kâr marjlarına karşın, net kâr rakamındaki düşüşü, 2014 dördüncü çeyrekte kaydedilen 21 milyon TL vergi giderine bağlayabiliriz. Şirket 2014 dördüncü çeyrekte, yıllık bazda yüzde 15 artış ile 3.822 milyon TL ciro rakamı elde etti. Satış hacmi önemli bir değişiklik göstermedi. Ancak bu dönemdeki yüksek araç fiyatları ve olumlu ürün karması, ciro büyümesine neden oldu. Ford Otosan 2015’te yurtiçi satışlarını yıllık bazda yüzde 31 artışla 119 bin adete ulaşacağı ihracat hacminin ise yıllık bazda yüzde 21 artışla 232 bin adet olacağı öngörüsünde bulunuyor. Toplam üretim adedinin 2015’te 305 bin adete ulaşmasını öngörüyor.

Distribütörlük sözleşmesi yaptı

Soru: İdaş hissem var. Yeni bir sözleşme yapmış. İçeriği nedir? Hissede yön orta vade için nedir? Hilmi CEMOĞLU/İstanbul Cevap: İdaş, bağlı ortaklığı İdaş Yatak ve Mobilya ile Erendemir Ev Gereçleri arasında, Türkiye ve Kıbrıs genelinde faaliyet göstermek üzere 10 yıllık distribütörlük sözleşmesi imzaladı. Teknik olarak hissede orta vade için yön yukarı gözüküyor. Bununla birlikte piyasa koşullarını da birlikte izlemenizi tavsiye ederim. Olumsuz haber akışında teknik göstergeleri yenilemek gerekiyor.

Nakit temettü önerisi yapacak

Soru: İş Girişim Sermayesi temettü (kâr payı) dağıtacak mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz. Serhat KAYA/İstanbul Cevap: İş Girişim Sermayesi, 10 milyon TL nakit temettü ödemesi önerisi yapacak. Şirket 2014 kârı üzerinden hisse başına 0.135 TL nakit temettü ayrılmasına ve 18 Mart tarihinde Genel Kurul’un onayına sunulmasına karar verdi. Dağıtılan temettünün dağıtılabilir kâra oranı yüzde 75 oluyor. Temettünün 20 Mart tarihinde ödenmeye başlanacağı duyuruldu.

Beklentilerin üzerinde geldi


Soru: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın kârı nasıl geldi? Tahsin SERT/İstanbul Cevap: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 30 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kârı piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Kambiyo kârları ve konut teslimatları, kârlılıkta etkili oldu.

Gelirlerinde artış gerçekleşti

Soru: TAV Havalimanları hissesini üç aydır tutuyorum. Bilanço zamanını bekledim. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Şenol TÜRKEL/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları, beklentilerin bir miktar üzerinde, 44 milyon euro net kâr açıkladı. Şirketin 2014 4’üncü çeyrek gelirleri 263 milyon euro ile yine beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TAV hisse başına 0.8425 TL temettü dağıtacak. Bu oran yaklaşık yüzde 50 kâr dağıtım oranına ve yüzde 4.4 temettü verimine denk geliyor. Şirket, 2014 kârından 306 milyon TL temettü dağıtma kararını yönetim kurulu onayına sunacak.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Şirket haberleri için güvenilir kaynak nedir? Nereden takip edebilirim? Mehmet ŞEN/İstanbul Cevap: Borsa şirket haberleri için güvenilir kaynak Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesi (www.kap.gov.tr) olarak bulunuyor. Buradan takip etmenizi tavsiye ederim.

Satış hasılatı yükseliyor

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda satış ve gelirleri ile ilgili son durum nedir? Vedat KÜÇÜK/istanbul Cevap: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ön satış hasılatı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 43 arttı. Bu rakam olumlu beklentiler yaratıyor. 2014 dördüncü çeyrekte şirket, 180 milyon TL’lik önsatış hasılatı yarattı. Yeni proje lansmanlarının da önemli katkısıyla şirketin hasılatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttı. Bu dönemde Aydos Country, Bosphorus City ve Ege Yakası projeleri, şirketin satış hasılatına katkıda bulundu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder