Esra Karayel Merkez'in kararı bekleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Merkez'in kararı bekleniyor

Haberin Devamı

Piyasalar Merkez Bankası’nın beklenen indirimi yapmaması nedeniyle gergin bekleyişe girdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da, Merkez Bankası’nın beklenen faiz indirimini yapmaması olumsuz etkiliyor. Petrol fiyatlarında, cari açık ve enflasyonda düşüş nedeniyle faizlerde indirim gerçekleşmeli. İndirimin yapılmaması, piyasaların Merkez Bankası’na olan güvenini sarsıyor. Dolar artarken endeks düşüyor.

Fed ‘sabır’ dedi

Amerika Merkez Bankası Fed, güçlü büyümenin devam edeceğini ifade ederek faiz artışı için sabır gösterecekleri kararı açıkladı. Endeks, dış borsalara paralel kâr satışlarıyla 88 bin 945 kapattı. Para piyasalarında da merkez bankaları açıklamalarının etkileri vardı. Tahvil ve bono piyasasında hafta genelinde satıcılı seyir izlendi. İki yıl vadeli gösterge tahvil haftayı 6.89 kapattı. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın ‘Para Politikası Kurulu’nu 4 Şubat’ta toplantıya çağırabiliriz’ söylemi, tedirginlik yarattı. Dolar yükseldi.

[[HAFTAYA]]

Dolar tarihi zirvede


Dolar/TL belirsizlik ve Merkez Bankası açıklamalarının bir anlamda siyasi gerilim yaratması nedeniyle yükselişe geçti. Cuma gününü 2.44 seviyesinden kapattı.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde yurtdışı gelişmeler ve Merkez Bankası’nın açıklamaları izlenecek


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Küresel piyasalarda Amerika Merkez Bankası’nın yarattığı gerilim azalmış durumda gözüküyor. Ancak Avrupa Birliği ve Yunanistan (borç ödemeleri) arasında gerilim nedeniyle dış borsalarda düşüşler görülebilir. Bu düşüşler, zaman zaman Borsa İstanbul’da endeksi de etkileyebilir.

Gözler Merkez’de


Merkez Bankası’ nın açıklamaları dikkatle izlenecek. Endeks, teknik olarak 88 bin 700’ün altında kapatırsa, 87 bin seviyesi görülebilir. Yukarıda ise 89 bin 500 önemli direnç olarak gözüküyor. Para piyasalarında yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri dikkatle takip edilecek. Merkez Bankası faiz indirimi yapmazsa dolar/TL’de ilk etapta 2.46 seviyesi test edilebilir. Yatırımcılara tavsiyem bu seviyelerde dikkatli olmaları. Bu durum, kurda bir miktar spekülatif etki yarattı. Yükselişin kalıcı olduğunu düşünmüyorum.

Bonoda dalgalı seyir

Tahvil ve bonoda gelişmelere bağlı olarak dalgalı seyrin devam edebilir. İki yıl vadeli gösterge tahvilin faizinin yüzde 6.74-6.89 aralığında seyretmesi muhtemel.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


KAP’tan izleyebilirsiniz

Soru:
Doğuş Otomotiv hissem var. Şirket yeni anlaşma yaptı diye duydum. Ayrıntıları ve anlaşmanın içeriği nedir? Cumhur GENÇ/İstanbul Cevap: Doğus Otomotiv ve Doşus Holding, Krone Dogus Treyley’de bulunan paylarının satışı konusunda sözleşme imzaladı. Krone Dogus Treyler Sanayi Ve Ticaret’in toplam sermayesinde Doğuş Otomotiv ve Doğuş Holding’in toplamda sahibi oldugu yüzde 49 oranına karşılık gelen payların tamamının Fahrzeugwerk Bernard Krone GmbH’ye satılarak devredilmesi hususunda sözleşme imzalandı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden takip edebilirsiniz.

Yeni sözleşme imzaladı

Soru: Aselsan’ı takip ediyorum. Milli Savunma Bakanlığı ile anlaşma yapmış. Bu konuda bilgi istiyorum. Şirkete faydası olur mu? Yukarı hareket eder mi? Emir YAŞAR/İstanbul Cevap: Aselsan ile Milli Savunma Bakanlığı arasında Denizaltılar İçin Akustik Aldatıcı Sistemi Projesi (Lançer) kapsamında toplam bedeli 34 milyon TL tutarında bir sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında, Aselsan tarafından geliştirilip üretilecek olan Lançer Sistemlerinin teslimatları 2018-2019 yıllarında gerçekleştirilecek. Bu anlaşma orta vadede şirketin mali tablolarına olumlu yansır.

Kârında büyüme gerçekleşti


Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası son çeyrekte ne kâr açıkladı? Genel bilgi verir misiniz? Hüseyin ALP/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, yılın son çeyreğinde 81 milyon TL solo net kâr açıkladı. Bankanın 2014 net kârı, yıllık yüzde 13 büyüme ile 369 milyon TL oldu. Bir kereye mahsus gelirler hariç tutulduğunda son çeyrek net kârında yüzde 7 büyüme görülüyor. Kredi büyüklügü 11 milyar TL’ye ulaştı.

SPK tarafından onaylandı


Soru:
Gübre Fabrikaları’nın sermaye artırımı başvrusu kabul edildi mi? Teknik olarak hissede kısa vadede yön nedir? Barış ANIL/İstanbul Cevap: Gübre Fabrikaları, kayıtlı sermaye tavanı 200 milyon TL’den 1 milyar TL’ye artırılması ve esas sözleşme tadili ile ilgili yaptığı başvuru Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay gözüküyor. Yukarı hareketlerde direnç seviyelerinin kırılması için işlem hacmi desteği önemli.

Satış rakamları iyi geldi

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Şirketin son satış rakamları ne oldu? Can DİLEK/İstanbul Cevap: Sinpaş Gayrimenkul, 1 Ocak 2014 ve 31 Aralık 2014 döneminde ön satış adedi bin 394 ünite, ön satış cirosu ise 682 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde teslimatı gerçekleştirilen ünite sayısı ise bin 619 adet oldu. Orta ve uzun vade için hissede yön, teknik olarak yukarı gözüküyor.

Çiftlik balıkçılığı bırakılıyor

Soru: Dardanel’de son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Murat DEMİR/İstanbul Cevap: Dardanel, çiftlik balıkçılığı işinden çıkıyor. Şirket tarafından konu ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaya göre, bu kapsamda İzmir-Çeşme orkinos ve Antalya-Gazipasa çipura-levrek yetiştiriciliği lisans ve ekipmanlarının Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi’ne 2.6 milyon euro+KDV bedel üzerinden satılarak devrine karar verildi.

Tedarik sözleşmesi imzaladı

Soru: Otokar aldım. Sözleşme imzalamış. Bedeli nedir? Cüneyt ERİN/İstanbul Cevap: Otokar Europe, 16.8 milyon euro bedelli tedarik sözleşmesi imzaladı. Otokar’ın yüzde 100 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı Otokar Europe SAS, Malta Adası toplu taşıma işlerinin ihalesini kazanmış olan Autobuses De Leon şirketi ile 16.8 milyon euro bedelli tedarik sözleşmesi imzaladı.

Kapasite artırımı olacak

Soru:
Arbul hissesini geçen aylarda aldım. Uzun vadeli yatırım yaptım. Yazılarınızda belirttiğiniz gibi satım için hedef koydum. Bekliyorum. Şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Mustafa OLCAY/İstanbul Cevap: Arbul Entegre Tekstil, alınan ve alınması planlanan sipariş ile yaşanacak dönemsel yoğunluğun karşılanması için kapasite artıracak. Şirket aylık 300-325 ton arasında olan üretim kapasitesinin 2015 ilk çeyreği itibariyle 450-500 ton/ay üretim kapasitesine çıkartılabilmesi için planlama, üretim ve satış ile ilgili altyapıların hazır duruma getirilmesi için gerekli hazırlıkları yapmaya karar verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder