Esra Karayel Merkez'in kararı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Merkez'in kararı önemli

Haberin Devamı

Küresel piyasalar dalgalı seyir izleyen bir haftayı geride bırakırken Borsa İstanbul düşüşle kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul geçen hafta değer kaybetti. Piyasalarda Paris’te yaşanan terör saldırıları gündemde öne çıkan gelişme oldu. Bununla birlikte olumsuz havanın piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Amerika verileri de yakından izlendi. Veriler faiz artırım beklentisini güçlendirdi.

Amerika verileri etkiliydi

Yurtiçi piyasalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini vermesinden sonra ekonominin dümenine kimin geçeceğine ilişkin beklentiler etkili oldu. Endeks haftayı 80 bin 682’den kapattı. Para piyasalarında da Paris’teki terör saldırıları etkiliydi. Yurtiçinde işsizlik oranı Temmuz’a göre 0.3 puan arttı (yüzde 10.1). Tüketici güven endeksi Kasım verisi ile Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu veriler sonrası, TL güçlenmeye devam etti.

Faizler ve dolar düşüyor

Haftaya 2.87 seviyelerinden başlayan dolar/TL paritesi, hafta boyunca aşağı yönlü hareket ederek 2.82’ye kadar geriledi. görüyor. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.19-10.43 bandında seyrettiği haftayı yüzde 10.26’dan sonlandırdı.

Bono, faiz ve dövizde yönde Merkez Bankası’nın faiz kararı etkili olacak gelişmelerin başında geliyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda bu haftanın en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın yarınki toplantısı. Türk Lirası’nın dolar karşısında değerlenmesi nedeniyle faiz artırımı zor gözüküyor. Bu nedenle Banka’nın faizlerde değişikliğe gitmemesi muhtemel görünüyor.

Açıklamalar izlenmeli

Merkez Bankası tarafından yapılacak açıklamalar yönde etkili olacak. Endekste önemli destek 80 bin 500 seviyesinde gözüküyor. Yukarı hareketlerde ise işlem hacminde artış önemli. Yüksek hacimle başlayan çıkışlarda 82 bin seviyesine doğru hareketlenme muhtemel.Para piyasalarında da gözler Merkez Bankası’nda olacak. Banka’nın Aralık’taki kritik Fed toplantısı öncesi bu toplantıda vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor. Olası farklı bir kararda dolar ve faizler yükselişe geçer.

Dolar direnç 2.84

Dolar/TL’de ilk direnç seviyesi 2.84’te gözüküyor. Destek ise 2.80’de bulunuyor. Yurtiçinde Merkez Bankası, yurtdışında ise Fed açıklamaları yönde belirleyici olacak. Faiz cephesinde ise gösterge vadede faizlerin yüzde 10.08-10.20 aralığında seyir izleyebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vade için izleyin

Uzun vade için izleyin Soru: Akfen Gayrimenkul kredi sözleşmesi imzalamış. İçeriği nedir? Yavuz CANAKAN/İstanbul Cevap: Akfen Gayrimenkul bağlı ortaklıklarından Russian Hotel Investment BV (RHI) ve Hotel Development Investment BV (HDI) ile Credit Europe Bank arasında bahsi geçen bağlı ortaklıklara ait mevcut kredilerin refinansmanında kullanılmak üzere toplam 44 milyon euro tutarında 10 yıl vadeli kredi sözleşmeleri imzalandı.

Kap’tan takip edebilirsiniz

Soru: Akenerji’nin Kurul’a başvuru yapmış. Konu nedir? Hilmi ATAKAN/İstanbul Cevap: Akenerji, yüzde 100 iştiraki konumunda bulunan, Mem Enerji’nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte ‘devir alınması’ suretiyle ‘Şirket bünyesinde birleşmesi işlemi kapsamında; Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuru yaptı. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun sitesinden (www.kap.gov.tr) ulaşabilirsiniz.

Teşvik gelişmesi var

Soru: Sasa’da son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz. Hissede yön kısa vade için nedir? Satım için fiyatlar uygun mu? Ahmet CANER/İstanbul Cevap: Sasa yapmayı planladığı ‘Katı Hal Polimerizasyon Tesisi Yatırımı’ doğrultusunda Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce; başlangıç tarihi 8 Ekim 2015, bitiş tarihi 8 Ekim 2018 olan, toplam 22 milyon 500 bin TL'lik yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. Gelişme orta ve ve uzun vade için olumlu gözüküyor. Kısa vade için teknik olarak yön yatay gözüküyor. Hissenizde satım zamanı sizin maliyetiniz ve getiri hedefinize göre belirlenmelidir.

Kurul tarafından onaylandı

Soru: Eczacıbaşı İlaç hissem var. Birleşme hakkında bilgi istiyorum. Vecdi AKAN/İstanbul Cevap: Eczacıbaşı İlaç’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı konumunda bulunan Yeni Tekstil’in tüm aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde ‘devir alması’ suretiyle Şirket bünyesinde birleşmesi işlemine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

Kredi devam eden yatırımları için

Soru: Reysaş Gayrimenkul ne kredisi aldı? Bilgiye nereden ulaşabiliriz? Hakan KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı devam eden yatırımları için Akbank’tan 5 yıl vadeli 64 milyon TL tutarında nakit kredi kullanılmasına karar verdi. Açıklamalarla birlikte takip edebilirsiniz. Bilgiye www.kap.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Sermaye artırımı olacak

Soru: Gersan Elektrik’te sermaye artırımı var mı? Murat TELLİ/İstanbul Cevap: Gersan Elektrik mevcut 40 milyon TL olan sermayesinin yerli ve yabancı nitelikli yatırımcılara tahsis edilmek üzere 50 milyon TL’ye artırılması başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

Tek bir hisseye yatırım olmaz

Soru: Bir miktar param var. Çevremde borsadan para kazanan ve kaybeden de çok oldu. Nasıl yatırım yapacağımı bilmiyorum. Bir hisse söyleyip ‘al bu gidecek’ diyorlar. Bir süredir sizi takip ediyorum. Nasıl yatırım yapmam lazım. Dursun ALİ AKPINAR/İstanbul Cevap: Yatırım portföyü oluştururken piyasa koşullarına göre yatırım araçlarından çeşitlendirme yapmak lazım. Kesinlikle bütün paranızı tek bir hisseye yatırmayın. Şirketin görünümü iyi olsa bile beklenmeyen bir durumda bütün paranızı kaybedebilirsiniz. İkinci önemli kural ise ‘söylentilerle duyumla hareket etmemek’. Eğer yatırım araçları konusunda bilgili değilseniz aracı kuruluşların yatırım uzmanlarından bilgi alın. Size alabileceğiniz riske göre alternatif sunup bilgilerdirme yaparlar. Vadeniz ise orta ve uzun olsun. Borsadaki şirket hisseleri yanısıra tahvil bono piysasındaki diğer yatırım araçlarını da portföyünüze dahil edin.

Bedelli artırım kötü değil

Soru: Bedelli sermaye artırımı kötü mü? Can KUYUMCU/İstanbul Cevap: Bedelli artırımda şirkete para girişi olur. Bu kötü değil. Ancak hissedarlar tarafından para verileceği için psikolojik olarak olumsuz algılanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder