Esra Karayel Merkez'in kararı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Merkez'in kararı önemli

Haberin Devamı

Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul’da endeks dalgalı seyir izledi ve bir miktar kâr satışları geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul’da endeks haftayı dalgalı seyirle geçirdi. Bu hafta piyasalarda en önemli gündem maddesi Amerika Merkez Bankası Fed faiz kararı idi. Ayrıca yurtiçinde açıklanmaya başlayan şirket bilançoları yönde etkili oldu.

Kâr satışları geldi

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi 86 bin direnç seviyesini kıramadığı için kâr satışlarıyla karşılaştı. Endeks bu gelişmelerle haftayı 85 bin 328 puan seviyesinden tamamladı. Para piyasalarının seyrinde Fed açıklamaları ve Japonya Merkez Bankası faiz kararı etkili oldu. Bununla birlikte Amerika büyüme verisi ve yurtiçinde enflasyon raporu, takip edilen diğer önemli konu başlıklarıydı. Fed, faizleri değiştirmezken artırımının kademeli olacağını yineledi.

Dolarda düşüş gerçekleşti


Dolar/TL ile geçen haftaki tahminlerim doğrultusunda düşüş gerçekleşti ve 2.79 seviyesine geriledi. Tahvil bonoda İki yıllık gösterge tahvil faizi haftayı yüzde 9.22 seviyesinden kapattı.

Borsa İstanbul’da Mayıs’ta yönde Merkez Bankası’nın toplantıları ve kararları etkili olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul’da kısa vadede yukarı trend yönü devam ediyor. Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönem toplantıları ya da ara kararlar, endeksin yönünde etkili olacak. Faizler inmeye devam ederse, bankaların ellerindeki devlet kağıtları nedeniyle kârlılıkları artar.

Banka hisseleri etkileyebilir

Orta vadede yukarıdaki senaryo gerçekleşirse endekste ağırlığı yüksek olan banka hisselerine gelen alımlar, 90 bin seviyelerini test ettirebilir. Yatırımcıların portföylerinde bu durumu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim. Para piyasalarında Amerika verileri izlenecek. Yurtiçinde ise Nisan enflasyon verisi dikkatle takip edilecek konu başlıkları olarak bulunuyor. Dolar/TL’de destek 2.78 direnç ise 2.80’de gözüküyor. Düşüş devam ederse 2.77-2.75 aralığı önemli.

Merkez’in kararı izlenecek


Mayıs’ta gözler yurtiçinde, Merkez Bankası’nın açıklamalarında olacak. Faiz koridorunu aşağıya çekmeye devam ederse yurtdışı gelişmelerin de etkisiyle beraber dolar kurunda düşüşler devam edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Kira gelirleri yükseldi

Soru: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın bilançosu nasıl geldi? Selçuk GÜRPINAR Cevap: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, beklentilerin çok üzerinde 50 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Tuzla Operasyon Merkezi’nin bir önceki sene olmayan ancak 2016 ilk çeyrek kira geliri katkısı cirodaki artışın en büyük nedeni olarak bulunuyor. Orta vade için takip edilmeli

Satış gelirlerini artırdı

Soru: Ford Otosan hissem var. Kârını açıklamış. Nasıl geldi? Kemal ASLAN/İstanbul Cevap: Ford Otosan 2016 ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 13 düşüşle 203 milyon TL net kâr açıkladı. Cirodaki artış ile birlikte operasyonel marjlarda iyileşme olmasına rağmen net kârdaki düşüş yapılan yatırımlarla ilgili. Ford Otosan beklentilere paralel ihracat hacmindeki artış ile birlikte kurun olumlu etkisi ile satış gelirlerini bu dönemde yıllık bazda yüzde 17 artırdı.

Güçlü bilanço açıkladı

Soru: Petkim’de son bilanço nasıl geldi? Ayrıntılı analizi yapar mısınız? Gürkan YILMAZ/İstanbul Cevap: Petkim 2016 ilk çeyrekte beklentilerin çok üzerinde kâra ulaştı. Şirket, 146.5 milyon TL net kâr açıkladı. Geçen yıl aynı dönem 50 milyon TL net kâr açıklaşmıştı. Satış gelirleri petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış hacmindeki yüzde 19 artış sayesinde yüzde 18 büyüdü.

İştirak ile ilgili gelişme var

Soru: Yazıcılar Holding’te son gelişmeler nedir? Rıza KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Yazıcılar Holding yüzde 68 iştiraki Anadolu Endüstri Holding’in sermayesinin 264.6 milyon TL’den 332.2 milyon TL’ye yükselmesine payı oranında 46 milyon TL ile katılacak.

Sonuçlar olumlu gözüküyor

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda bilanço nasıl? Cem ONUR/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, yılın ilk çeyreğinde 132 milyon TL solo net kâr açıkladı. Net kâr önceki döneme göre yüzde 154 ve geçen yıla göre yüzde 41 büyüme kaydetti. Ortalama piyasa beklentisi olan 127 milyon TL idi.

Temettü dağıtım tarihi belli oldu

Soru: Ereğli Demir Çelik hissem var. Temettü ödeme tarihi nedir? Sefa KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Ereğli Demir Çelik, 1 TL nominal degerli hisseye ödenecek brüt 0.30 TL kâr payı dağıtımına 25 Mayıs 2016’dan itibaren başlanılacağını ve halka açık pay sahibi hissedarların hesabına T+2 valörlü olarak yansıyacak.

Bir miktar zayıflama var

Soru: Anadolu Sigorta’yı takip ediyorum. Bilanço nasıl? Cihan ÜNER/İstanbul Cevap: Anadolu Sigorta yılın ilk çeyreğinde 2.1 milyon TL kâr açıkladı. Mevduat faizlerindeki artış ve 20 milyon TL yüksek bir temettü gelirleri ile yatırım gelirleri güçlü olurken, asgari ücret artışının etkileriyle trafik ve sorumluluk sigortalarında karşılıkların artması ve 13 milyon TL düzeyindeki kambiyo zararı nedeniyle ilk çeyrekte kârlılık zayıfladı. Yılın ikinci yarısında trafik sigortası poliçelerindeki fiyat artışlarının mali tablolara olumlu etkileri daha güçlü yansıyabilir. Uzun vade için hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Geri alım programı sonlandı

Soru: Bimeks’te geri alım programı sona erdi mi? Mehmet EMİN/İstanbul Cevap: Bimeks, geri alım programı kapsamında pay başına ortalama 2.04 TL olmak üzere yaklaşık 4.5 milyon TL tutarında kaynak kullanmış olduğunu ve geri alım programını sonlandırdığını açıkladı.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Anadolu Isuzu’nun temettü tarihi ve miktarını yazar mısınız? Recep ŞANLI/İstanbul Cevap: Anadolu Isuzu hisse başına 0,50TL brüt (0,425 TL) net temettü ödemesine onay verdi. Temettü ödemesi 31 Mayıs 2016’da. İlgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz. Hissenizi orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder