Esra Karayel Merkez yine sahnede
HABERİ PAYLAŞ

Merkez yine sahnede

Haberin Devamı

Piyasalarda yönde yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed yurtiçinde ise siyasi gelişmeler etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel piyasalar bu hafta dalgalı seyir izledi. Amerika piyasaları haftayı yükselişle geçirdi. Avrupa piyasaları ise düştü. Yatırımcılar için en önemli gündem maddesi Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamalarıydı. Banka gereken koşullar henüz sağlanmadığı için faiz artırımına gitmedi.

Endekse alımlar geldi

Fed kararı sonrası endekse alımlar geldi. Yurtçinde de açıklanan ekonomik veriler alımları destekledi. Bu gelişmelerle Borsa İstanbul’da endeks, haftayı 82 bin 454 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde siyasi gelişmeler izlendi. Amerika Merkez Bankası Fed’in kararı, döviz ve faizlerin yönünde etkili olan gelişmelerin başında geldi. Dolar/TL 2.69 seviyesine inerken iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Siyasi belirsizlik etkiliyor

Yurtiçinde yaşanan siyasi belirsizlik dolarda yukarı hareketi destekliyor. Yurtdışında ise Yunanistan’ın borç sorunu yönde diğer etkili gelişme olarak yer alıyor. Yurtiçinde iki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 9.98 seviyesinden sonlandı.

[[HAFTAYA]]


Borsa İstanbul’da endekste, faiz ve dövizin yönünde Merkez Bankası toplantısı ve siyasi gelişmeler önemli


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde siyasi gelişmeler etkili olmaya devam edecek. İstikrarın sağlanması önemli. Siyasi gerilim, tüketici güvenini azaltma ve enflasyonu artırma gibi ekonomiyi olumsuz etkileyen sonuçlara neden olur.

Faiz kararı önemli

Yatırımcılar Merkez Bankası’nın Salı günü gerçekleştireceği Haziran Para Politikası Kurulu faiz kararını takip edecek. Piyasanın beklentisi değişiklik olmayacağı yönünde görünüyor. Mevcut hisse pozisyonlarının kısa vade için korunmasında fayda var. Para piyasalarında da Merkez Bankası’nın kararı dikkatle izlenecek. Yurtiçinde ise siyasi gelişmeler yine dolar ve faizlerin yönünde belirleyici olmaya devam edecek. Dolar/TL’de ilk direnç 2.72 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye kırılırsa ikinci önemli direnç 2.74 seviyesinde gözüküyor.

Yukarı hareket sürer

Piyasada iki yıl vadeli gösterge tahvilde siaysi gerilim sürerse yukarı yönlü hareket devam eder. Gelişmelere bağlı olarak 9.85 ve 10.17 seviyeleri arasında hareketler olabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Borsa açıklama yaptı

Soru: Favori Dinlenme Yerleri, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar ve Mert Gıda Giyim hakkında borsa bir açıklama yapmış. Bu konuda bilgi verir misiniz? Yusuf IŞIK/İstanbul Cevap: Borsa İstanbul Yönetim Kurulu, borsaya ödemekle yükümlü olduğu 2014 yılına ait kotasyon ücretlerini ödemeyen Favori Dinlenme Yerleri, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar ve Mert Gıda Giyim San. ve Tic. paylarının 17 Haziran 2015 tarihinden itibaren işlem görmekten geçici olarak men edilmelerine ve ödenmesi gereken ücretlerin tamamı ödendiğinde gözaltı pazarına geri alınarak işlem sıralarının açılmasına karar verdi.

Orta vadede izlenmeli

Soru: Turkcell ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Hakan ERKAN/İstanbul Cevap: Turkcell yüzde 55.04’üne sahip olduğu Euroasia Telecommunications Holding BV’nin kalan yüzde 44.96 paylarının tamamının satın alınması için System Capital Management Limited ile görüşmelere başlanmasına karar verildiğini açıkladı. Euroasia Ukrayna’da faaliyet gösteren Astelit’in sahibi. Astelit Ukrayna’nın 3. büyük operatörü ve 10.3 milyon abonesi bulunuyor. Şirketin 2015 ilk çeyrek itibariyle gelirleri 126 milyon TL’ye ulaştı..

İç kaynaklardan artırıyor


Soru: Yeni Gimat Gayrimenkul hissem var. Şirketin sermaye artırımı olacakmış. Bu konuda bilgi verir misiniz? Hasan CANAY/İstanbul Cevap: Yeni Gimat Gayrimenkul, mevcut sermayesini iç kaynaklardan bedelsiz olarak 53 milyon 760 bin TL artırılarak 107 milyon 520 bin TL’ye çıkarılması için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Kurula başvuru yaptı

Soru: Beşiktaş bedelli artırım yapacakmış. Oranlar hakkında bilgi verir misiniz? Teknik olarak kısa vadede yönü nedir? Hissede teknik olarak kısa vadede yön yatay gözüküyor. Mehmet ÖYMEN/İstanbul Cevap: Beşiktaş çıkarılmış sermayesinin yüzde 66.7 bedelli, 240 milyon TL’den 400 milyona TL’ye artırılması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı.

Gözaltı pazarında işlem görecek

Soru: Ar Tarım ile ilgili borsa kararı nedir? Haluk MERT/İstanbul Cevap: Borsa Yönetim Kurulu, Ar Tarım’ın Gözaltı Pazarı’nda yeniden işlem görmeye başlamasına karar verdi. Borsa Yönetim Kurulu’nun 27 Kasım 2014 tarihli toplantısında finansal tablolarını yayınlamaması nedeniyle paylarının geçici olarak işlem görmekten men edilmesine karar verilen şirket, paylarının 17 Haziran 2015’ten itibaren Gözaltı Pazarı’nda yeniden işlem görmeye başlamasına karar verdi.

Bono ihraç etmek için başvurdu

Soru: Denizbank’ın bono ihracı konusunda bilgi verir misiniz? Hüseyin EMRE/İstanbul Cevap: Denizbank tarafından halka arz edilmek üzere 105 gün vadeli 50 milyon TL nominal değerli ve 147 gün vadeli 50 milyon TL nominal değerli bonoların ihraç edilebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldı.

Sözleşme için davet edildi

Soru: Karsan’ı takip ediyorum. Yeni haberler konusunda bilgi verir misiniz? Cevat ŞEN/İstanbul Cevap: Karsan, Konya Büyüksehir Belediyesi’nin ‘120 Adet Doğalgazlı Solo Tip Otobüs ve 21 Adet Doğalgazlı Körüklü Tip Otobüs’ ihaleleri ile ilgili sözleşme imzalamak için davet edildi. İşlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Kuruluş işlemleri tamamlandı

Soru: Yapı Kredi Bankası’nın kurduğu yeni şirket hakkında bilgi verir misiniz? Berk CİHANOĞLU/İstanbul Cevap: Yapı Kredi Bankası tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bilişim ve yazılım alanları başta olmak üzere araştırma, geliştirme ve danışmanlık konularında faaliyet göstermek üzere, Yapı Kredi Teknoloji unvanlı şirketin kuruluş işlemleri yapıldı.

Kâr payı ödemesi yapacak


Soru: Kütahya Porselen’in kâr payı ödemesinde tutarlar nasıl? Serhat ULU/İstanbul Cevap: Kütahya Porselen, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.0501 TL, net 0.0426 TL kâr payı ödemesini 22 Haziran 2015’te yapacağını açıkladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder