Tamer Heper Miras payının sahibisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Miras payının sahibisiniz

Haberin Devamı

Eşimin babası 35 yıl, annesi ise 4 yıl önce öldü. Kardeşi miras olarak kalan malvarlığından “Annemiz ölmeden hiçbir şey vermem” dediği için eşim bugüne kadar bekledi. Şimdi öğreniyoruz ki miras olarak kalan yerlerden 1995 senesinde kadastro geçmiş. Eşimin kardeşi kadastro çalışmaları sonrasında bu yerleri kendi adına kaydettirmiş. Bizim bundan haberimiz yoktu. Öğrenince dava açtık ama davayı kaybettik. Şimdi temyiz etme var, acaba sonucu ne olur? M.S.

Görüyorum ki önünüzde iki hukuki problem var. Biri miras paylaşımı, diğeri kadastro çalışması sırasında tescilde yapılan hata. Birincisi, şayet kadastro çalışması sırasında yapılan tescil dışında eşinizin babasından veya annesinden kalan mallar var ise eşinizin bunlar üzerinde yasal hakkı vardır ve kardeşinin vermesi gibi bir işleme ihtiyacı yoktur.

[[HAFTAYA]]

Miras, miras bırakanın ölümü anında mirasçılara geçer, bunlardan biri “Payını sana vermem” diyemez. Üstelik de eşinizin babasının ölümünden sonra onun mirasını paylaşmak için annesinin ölümünü beklemek hem hukuki hatadır hem de biraz vicdan yoksunluğudur. Birinin ölümünü beklemek bizim toplumumuzda hoş karşılanmaz. Geleyim kadastro çalışması sırasında yapılan tescile. Kadastro çalışmasının 1995 senesinde yapıldığını yazmışsınız. Bunun üzerine on sene koyun eder 2005. Sizin hukuki yollara başvuru süreniz 2005 yılında dolmuş, zira kadastro çalışmaları nedeni ile yapılan işlemlerin düzeltilmesi için açılacak davalar için süre on yıldır. Sizin davanızın da büyük ihtimalle ret nedeni on yılın geçirilmiş olmasıdır. Şayet ret nedeni bu ise temyizden de olumlu bir sonuç çıkmayabilir. Ancak her zaman yazdığım bir hususu tekrar etmek isterim. Benim yanıtlarım dosyanızın incelenmesi sonucu verilmiş yanıt olmayıp hukuki bilgi mahiyetindedir. Sizin olayınıza yüzde 100 uyar gibi algılanmamalı ancak verdiğim hukuki bilgi çerçevesinde araştırma yapılmalıdır. Davanız şayet kadastro çalışmasına bağlı bir nedene dayanmıyor da bir mülkiyet ihtilafı mahiyetinde gelişiyor ise bu durumda zamanaşımı yoktur. Bu durumda elbette temyiz etmekte yararınız vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder