Tamer Heper Miras sözleşmesi şekle tabidir
HABERİ PAYLAŞ

Miras sözleşmesi şekle tabidir

SORU: Noter huzurunda yapılan ve tüm aile fertlerinin imzaladığı bir miras sözleşmesinin geçerliliği nedir? * İ.E.

CEVAP Miras sözleşmeleri Medeni Kanun’un 545’inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddedeki ifade şöyledir: “Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir.” Dolayısı ile kanunumuza göre miras sözleşmesi mümkündür ve şekil şartına uymak kaydı ile geçerlidir. Şekil şartı da resmi vasiyetname şeklinde yapılmasıdır. Resmi vasiyetname ise şöyle tarif edilmiştir:

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

"Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmi memur tarafından düzenlenir. Resmi memur, sulh hakimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.” Anlattığınız kadarı ile yaptığınız miras sözleşmesi şekil şartlarına da uygundur ve geçerlidir. Bu konular toplumumuzda çok yaygın olmadığı için her zaman tereddüt uyandırmıştır.

Biri hayatta iken onunla birlikte miras sözleşmesi yapmak pek akla yakın gelmediği gibi yapılırsa sanki ayıp olurmuş gibi düşünülmektedir. Oysa hayatın ve yasaların içinde olan bir şey için bu olaylar gayet tabiidir. Düşünün ki bana gelen mektuplar içinde “Vasiyetname diye bir şey var mı geçerli mi?” diye soranlar olduğu gibi bunun sadece Amerikan filmlerinde olduğunu iddia edenler vardır. Ben ise tam 34 senedir okuyucularımı bu konuda aydınlatma görevini yerine getiriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder