Tamer Heper Mirastan mahrum edilme nedenleri
HABERİ PAYLAŞ

Mirastan mahrum edilme nedenleri

Haberin Devamı

Bir okuyucunuza verdiğiniz yanıtta bir babanın evladını evlatlıktan reddedemeyeceğini yazdınız. İyi ama bir evlat babasını evinden kovacak, ona baba muamelesi yapmayacak, arkasından bir dua okumayacak ise baba ona nasıl miras bırakır? Elbette bunun bir yolu vardır. H.G. Okuyucum evladından dertli. Aile içinde elbette bir takım geçimsizlikler ve kırgınlıklar olur. Bunlar bazen dönem dönem olur, sonra “Biz bir aileyiz” denir ve unutulur.

[[HAFTAYA]]

Umarım okuyucumun aile içi problemi böyle bir düşünce ile tatlıya bağlanır. Ancak evlatlıktan reddetme diye bir müessesenin olmayışı benim kabahatim değil. Böyle bir müessese hukukumuzda yok. Hukukumuzda olmayan bir müesseseyi ben ihdas edemem. Ancak olması da mantıklı değil. Zira bir evlat babası ile kan bağı ile bağlıdır. Bu bağ varken “Ben seni reddediyorum” denilemez.

Ancak bir çocuğun kendisinden olmadığı iddiası söz konusu olabilir, bu da DNA testi ile belirlenir. Ama bir babanın evladını sırf kızdığı için evlatlıktan reddetmesi söz konusu olmaz. Okuyucumun sözünü ettiği yazımda evlatlıktan red olamayacağını ama buna karşın bazı hallerde mirastan mahrumiyetin söz konusu olabileceğini yazmıştım. Yasa bu konuda aynen şöyle diyor: “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir: 1. Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse; 2. Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.” İşte bu şartların varlığında evlat mirastan mahrum edilebilir ama bunların varlığında dahi evlatlıktan ret diye bir uygulama yapılamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder