Tamer Heper Mülkiyet hakkı korunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Mülkiyet hakkı korunmalı

Haberin Devamı

Ortak yerlere müdahale için beşte dört oranında oyun kanunen yeterli olduğunu yazmıştınız. Kapıcı dairesini kiraya vermek için de bu nisap uygulanır mı? Konu davalık oldu, davacı tam iştirak gerekir anlamına Yargıtay kararı sundu. Bunlardan hangisi doğru? S.B.

Ortak mahallere müdahale için beşte dört oyun gerekeceği konusu kanuna 2007 yılında girdi. Ondan önce tüm kat maliklerinin izni gerekirdi ve işin ilginci doğrusu eski hali idi.

[[HAFTAYA]]

Ben beşte dört oyla ortak yerlere müdahale iznini hiçbir zaman benimsemedim. Bana göre kanunun yeni hali yanlış. Sebebini defalarca yazdım. Ortak mahaller tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malı. Dolayısı ile tasarruf yetkisi maliklere ait. Siz buradan tasarrufu beşte dörde indirirseniz beşte birin mülkiyet hakkına tecavüz etmiş olursunuz. Bu nedenle kanunun yeni düzenlemesine karşı çıktım ve çıkıyorum.

Olayınıza gelince, ortak mahallerdeki beşte dört oyla yapılabilecek şeyler yasada şöyle: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik rehkte dış badana veya boya yaptıramaz. " Burada ifade edilen husus, kat maliklerinden birinin ortak alanda inşaat veya onarım yapması konusudur. Oysa ortak mahal olan kapıcı dairesinin amacına aykırı kullanılması ve hatta hukuki bir ilişki -kira ilişkisi- kurulması başka bir husustur ki benim düşüncem tüm bağımsız bölüm maliklerinin izninin aranacağı yönündedir. Elinizdeki Yargıtay kararı da bu yönde ise doğrusunun bu olduğunun kabulü gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder