Özlem Denizmen Mutlulğun şifreleri
HABERİ PAYLAŞ

Mutlulğun şifreleri

Sevilmek, kabul görmek, geleceğe ümitle bakabilmek, güvende hissetmek... Bunlar içimizdeki kovalar sanki. Doldurulmayı bekliyorlar. Para ise bu kovaları

[[HAFTAYA]]

doldurmamız için bir ARAÇ. İşte çiftlere bu duyguları tatmin eden 22 finansal tüyo

Parayı konuşun: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 7000 aile üzerinde yaptığı çalışmaya göre; parayla ilgili temel problemlerden biri parayı konuşamamak. Utanıp, sıkılıp, “Şimdi konuşmanın yeri değil” demekle olmuyor. Demleyin çayınızı, eşinizle samimiyetle konuşun parayı.

Haberin Devamı

Kendinize sorun: Finansal konularda üzerime düşeni yapıyor muyum? Tüm yükü bir kişinin taşıması adil değil. Eşlerden biri diğerinin üzerinde kambur olmamalı.

Birbirinizi uyarın: Herkesin bir para karakteri var. Kimi harcamacı ağustos böceği, kimi biriktirici karınca... Yeri geldiğinde eşinizin açığını söylemekten çekinmeyin. Tabii suçlamadan, samimiyetle ve yapıcı bir şekilde.

Gurur meselesi yapmayın: Eşinizden az kazanmanız sizin daha az akıllı ya da daha az çalışkan olduğunuzu göstermez. Kariyerindeki kırılma noktalarından yara almadan geçmiş olabilir. Doğru kararlar almıştır. Yarış yapmayın. Tecrübelerinden faydalanın.

‘Hayır’ demeyi bilin: Sadece eşiniz söylüyor diye hiç anlamadığınız kağıtları imzalamak sizi daha güvenilir bir eş yapmaz. Aksine evin finansal huzurunu bozacak adımları tespit edip müdahale edebilmelisiniz.

Ani değişimlere hazırlanın: Geliri tek kişinin eline bakan evlerde ani bir işten çıkartılma büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Bu günler için kenarda birikmiş paranız olsun.

Beraber tasarruf yapın: Evde yüksek çıkan gider kalemleri için beraber tasarruf kararları alın. Ortak hedef ve motivasyon bu işin sırrı.

‘Tutumlu olacağım’ diye cimri olmayın: Mutluluktan tasarruf olmaz. Biraz kısayım, biraz daha azaltayım diye diye cimrileşebilirsiniz. Dengenizi kurun. Önem verdiğiniz şeylere harcayın.

İtiraf edin: Gizli borç mu verdiniz, dayanamadınız da lüks bir harcama mı yaptınız? İtiraf edin, yalan söylemenizden iyidir. Bir sonraki sefere ortak önlemler almanın tek yolu bu. 10

Haberin Devamı

Adil olun: Sadece gelir gider değil, kullandığınız eşyalarda da adil misiniz? Erkek araba istiyor, kadın ise ev... Pahalı arabaya binip yıkık dökük bir evde oturmak olur mu yani? İki tarafın da beklentilerine makul bir şekilde cevap verdiğinize emin olun.

11

Beraber Gidilen Yemekler: Evde eşitliği savunup dışarıda hesabı erkeğe yüklemeyin.

12

Sevdiğiniz işi yapın, yaptığınız işi sevin: Severek yaptığınız iş en iyi yaptığınız iştir ve en iyisini yaptığınız iş en çok para getirendir.

13

‘Sevmediğim işi yapıyorum, mecburum’: Kendinize motive edici hedefler koyun. Bu, şu an çalıştığınız yerde yükselmek de olabilir, daha çok seveceğiniz bir iş için kendinizi geliştirmek de.

14‘

Çok güzel tanıdım, hiç birini sevmedim’: Birçok iş alanında yer aldınız ama tatmin olamadınız mı? Burada duralım. Ya hep yanlış tercihler yapıyorsunuz ya da çalışmayı sevmiyorsunuz. Her iki şekilde de çözüm işte değil, sizde...

15

Devamlı öğrenmeli: Artık eskisi gibi değil. Teknoloji, sosyal medya derken her şey o kadar çabuk değişiyor ki. Yeniliğe ayak uyduramayan milyon dolarlık şirketler bile iflas bayrağı çekti. Siz bu gelişmeleri takip eden, aranan kişi olabilirsiniz.

Haberin Devamı

16

İşinizle gurur duyun: Nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Yaptığınız iş ne olursa olsun, ciddiye alın, işinizden asla utanmayın. 17

Stresten uzak durun: İş hayatında verim düşüklüğü, işe gitmede isteksizlik, ilgi yetersizliği, kararlarda isabetsizlik, sinirlilik. Bunlar stresin neden olduğu olumsuzluklardan sadece birkaçı. Uzak durmaya çalışın.

18

Çocukların geleceği: Üniversitelerini bitirip iyi bir işe başladıklarını görmek istemez misiniz? Eğitimleri için birikim yapın. Biz anne babaları olarak en büyük destekçileriyiz. Onlar da bizim en büyük ümit kaynaklarımız.

19

Ektiğinizi biçebilecek misiniz?: Bugüne kadar çalıştınız, belki de çok paralar kazandınız. Esas yolculuk şimdi başlıyor. Hem biriktirdiğiniz tecrübelerinizi harcamadınız ki henüz!

20

İyi bir emeklilik: Araştırmalara göre 65 yaş üstü insanların en büyük korkusu çocuklarına yük olmak. Yaşlılığı kimseye muhtaç olmadan geçirmek için erken hareket etmeli. Yaş 25-35 demeden BES yaptırmak, emeklilik için para biriktirmeye başlamak gerek.

21

Hedef belirleyin: Gerçekleşebilecek hayaller kurun, plan yapın ve buzdolabına yapıştırın. Hedefinizi eşiniz, dostunuzla paylaşın, size hatırlatsınlar.

22

Çocukça hayallere kapılın: Gerçekleşmeyeceğini bildiğiniz hayaller de kurun. Tıpkı çocukluğunuzdaki gibi... Gerçekleşmeyecek her hayal, önceden belirlediğiniz bir hedefe ilham kaynağı olabilir.

UMUT Bir araştırmaya göre Türkiye’de en umutlu kesim yüzde 44 ile öğrenciler. Yaş ilerledikçe hayaller kaybolmasın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder