Tamer Heper Muvaza var
HABERİ PAYLAŞ

Muvaza var

Haberin Devamı

Babam 2011’de öldü. Değerli bir tarlası vardı, kardeşlerim babamın ölümünden altı ay önce sağlam raporu alıp tarlayı eşlerinden birinin yakını üzerine satış yapmış gibi gösterip devretmişler. Şimdi bu kişi, ben bu yükü taşımak istemiyorum, arsayı geri alın diyormuş. Kardeşlerimin buradan bana hisse vermemek için geri alma niyeti yok. Ancak tarlaya sahip olan kişi de dürüstlük edip herkese doğruyu anlatıyormuş. Şimdi ben bu yerdeki hissemi almak için ne yapabilirim? A.K.

Bahsettiğiniz olay gerçek bir satış değil bir muvaza. Bu durumda gerçek şöyle anlaşılıyor: Kardeşleriniz olay üzerinden uzunca bur süre geçince bu kişiden tarlayı geri alacak ve sizi ekarte edecek. Tarlayı üzerine geçirdikleri kişi elbette güvenilir biri olmalı ki sonradan anlaşmayı inkar edip tarlayı sahiplenmesin. Gerçekten de güvenilir birini bulmuşlar, zira bakın alan ne diyor? “Ben bu yükü taşıyamam” yani sizin oyununuza alet oldum ama yeter artık. Bu durumu niye uzattım? Bu sizin lehinize bir durum yaratır da ondan.

[[HAFTAYA]]

Bir miras bırakan şayet malını mülkünü bedeli mukabili satarsa bu geçerli bir işlemdir. Herkes malından dilediği gibi tasarruf eder. Ancak gerçekte para almadığı halde para almış gibi tapuda işlem yapılırsa bu muvazaadır ve hukuk bunu korumaz. Bu nedenle sizin açacağınız bir davada, tarlanın satışında muvaza bulunduğunu iddia ederek tapu kayıtlarının iptalini talep etmeniz mümkün. Buna benzer davalarda gerçekte para ödenmediği, bunun muvaza olduğunu ispat oldukça zordur. Ancak sizinkinde kolaylık var. Muvazalı işlemi yapan, herkese bunu söylemekten çekinmiyor. Üstelik dürüst biri, bunu mahkemede de söyler. O halde işiniz kolaylaşacak demektir. Özet olarak yapacağınız şey tapu iptali davası açarak muvazalı işlemin iptalini talep etmektir. Bu halde tapu kayıtları iptal olunur, gayrimenkul mirasçılar adına tescil olunur, siz de hakkınızı alırsınız. Muvaza nedeni ile açılacak bu davada da gecikmiş değilsiniz, davayı her zaman açabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder